Timpul Liber

FOTO: TOP 10 cele mai frumoase edificii

Muzeul Guggenheim, Spania

Muzeul Guggenheim din Bilbao a fost proiectat într-o manieră arhitecturală deconstructivistă de arhitectul Frank Gehry. Muzeul nu are nici o latură sau suprafaţă dreaptă în întreaga clădire. O parte a construcţiei este traversată de o autostradă, iar o porţiune a edificiului este acoperită cu paneluri de titan.

Palatul Potala, Tibet

Situat la înălţime, deasupra oraşului sfânt Lhasa, fosta reşedinţă a guvernului tibetan şi reşedinţa de iarnă a lui Dalai Lama, acest edificu are 13 etaje şi mii de camere. A fost construit în stil tradiţional budist de mai mult de 7.000 de muncitori în secolul VII. La momentul actual este Muzeul de Stat din China şi se regăseşte pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biblioteca Alexandria, Egipt

Noua Bibliotecă din Alexandria conţine o bibliotecă, cu milioane de cărţi; o arhivă conectată la Internet; şase biblioteci specializate, trei muzee, un planetariu, un exploratoriu, o panoramă culturală expusă pe nouă ecrane, şapte centre de cercetare academică, nouă expoziţii permanente, patru galerii de artă, un centru de conferinţe şi altele.

Sagrada Familia, Spania

Numele oficial este Temple Expiatori de la Sagrada Família. Imensa clădire este încă neterminată, deşi se lucrează la ea din 1882. Proiectul original al bisericii a fost făcut de arhitectul Antonio Gaudi, care a lucrat la el peste 40 de ani. Se estimează că construcţia va fi finisată în anul 2026. 

Taj Mahal, India

În 1983, Taj Mahal-ul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO şi rămâne astăzi printre cele mai vizitate şi faimoase monumente din lume. A fost construit pentru soţia împăratului Shah Jahan, Mumtaz Mahal, care a murit dând naştere celui de-al 14 copil al lor în anul 1631.

Moscheea Imam, Iran

Moscheea lui Esfahan Imam este acoperită pe dinafară şi pe dinăuntru cu plăci ceramice de culoare albastru-pal şi galben.

Palatul de iarnă, Rusia

Palatul de iarnă (în limba rusă Зимний Дворец) din Sankt Petersburg, Rusia a fost construit între 1754 şi 1762. A fost proiectat de Bartolomeo Rastrelli, în stil baroc, este colorat în verde şi alb, are 1.786 de uşi şi 1.945 de ferestre.

Crac des Chevaliers, Siria

Cetatea Cavalerilor Ospitalieri din Siria este o fortăreţă medievală. Ea a fost construită în mare parte în anul 1031 în timpul Cruciadelor de emirul din Homs fiind denumit "Hisn al-Akrād" (Cetatea curdă).

Muzeul Oscar Niemeyer, Brazilia

Muzeul a fost inaugurat în anul 2002. Potrivit arhitectorului, construcţia conţine elementul love-it-or-hate-it (iubeşte-l sau urăşte-l).

Aya Sofya, Turcia

Biserica Sfânta Sofia din Istanbul are aspectul unui dreptunghi (aproape patrat de 77 x 71,70m). Interiorul e împărţit într-o navă centrală, mai mare, şi alte două laterale mai mici, peste care se ridică galeriile în două etaje. Atenţia e atrasă de marea cupolă centrală de deasupra navei centrale, încadrată de două semi cupole, şi şase cupole mai mici. Cupola centrală e o adevărată minune arhitectonică, atât prin mărimea ei (diametrul de 31 m), cât şi înălţimea la care e ridicată (54m), datorită căreia pare suspendată în văzduh, luminată de cele 40 ferestre de la baza ei.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *