Timpul.md

Internațional 24 Ianuarie 2012 | 17:55

Funcționar amendat cu 10 milioane de dolari pentru că a dat MITĂ

Un tribunal din republica rusă Tatarstan l-a condamnat pe un oficial corupt la plata unei amenzi-record în valoare de 300 de milioane de ruble (zece milioane de dolari) pentru luare de mită. 

Aleksander Timofeiev, în vârstă de 55 de ani, fost şef de district în această republică, a fost condamnat de Curtea Supremă din Tatarstan luni, pentru luare de mită. În octombrie, Timofeiev a luat mită cinci milioane de ruble (peste 160.000 de dolari) de la un om de afaceri local, care voia să obţină loturi de teren în districtul condus de el, dar a fost prins în flagrant, a precizat Curtea, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

Procurorii au cerut nouă ani de închisoare împotriva lui Timofeiev şi o amendă de 500 de milioane de ruble (16 milioane de dolari), dar judecătorul a refuzat să-l plaseze în detenţie, din motive medicale şi pentru că îi are în îngrijire pe părinţii săi bătrâni şi doi copii minori.

Oficialul este prima victimă a noii legislaţii a Kremlinului, promulgată în mai, care propune amenzi foarte mari pentru mită. Amenda este totuşi cea mai mare din istoria modernă a Rusiei. Avocatul lui Timofeiev a declarat luni că nu ştie dacă acesta va putea plăti această sumă, potrivit publicaţiei Vedomosti. Deocamdată nu se ştie dacă procurorii sau avocaţii apărării vor face apel împotriva sentinţei.

"Acesta ar putea fi un mod de a permite unor oficiali să scape de o pedeapsă reală", a apreciat marţi Kiril Kabanov, preşedintele Comitetului naţional anticorupţie, referindu-se la această amendă. "Dar astfel de amenzi sunt necesare deoarece corupţia este o afacere şi trebuie lovit acolo unde doare", a adăugat Kabanov.

VIA AFP 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus