Finanţe

„Gas Natural Fenosa” nu ne vrea

La sfârșitul anilor ‚80, lucrătorii întreprinderilor de atunci au primit terenuri cu scopul de a fi cultivate cu pomi fructiferi și legume. Odată cu trecerea timpului, acestea au devenit zone rezidențiale, care astăzi au un statut neclar, moștenind titlul de întovărășire pomi-legumicolă. Deși aceste vile au parte de toate comoditățile necesare pentru trai, locuitorii din aceste zone spun că înfruntă probleme în legalizarea facturilor la cel mai mare operator de energie electrică din țară, Gas Natural Fenosa.

Legea prevede că întovărăşirile pomi-legumicole au statut de persoană juridică. Conform legislaţiei în vigoare, Hotărârea Guvernului nr. 629 din 13.11.1991 „Cu privire la întovărășirile pomicole” aceste terenuri au un organ de autoadministrare locală, care nu depind de primării. Altfel spus, membrii acestor întovărășiri își aleg un președinte care le apără interesele, în timp ce impozitele sunt plătite către primărie.

Mai mult ca atât, în lege este stipulat că terenul este destinat pentru creșterea pomilor fructiferi, nicidecum pentru locuință. Însă oamenii și-au construit case de locuit și au creat condiții favorabile pentru trai. Serviciile comunale sunt plătite conform tarifelor stabilite de organele de competență, iar altele sunt plătite în baza calculelor de consum local, care variază în fiecare lună.

Din punct de vedere administrativ, municipiul Chişinău include 35 de localităţi. Într-o mare parte din aceste localități sunt terenuri cu statutul juridic de întovărășire pomicolă. În satul Trușeni sunt 558 cu întovărăşiri pomi-legumicole, care s-au divizat în aproximativ 10 sectoare de vile, așa cum le numesc oamenii.

În decursul ultimilor zece ani, proprietarii caselor de aici și-au instalat, din banii proprii strânși colectiv, un sistem de canalizare cu apă, sistem de gazificare, televiziune, telefonie fixă și internet. Pentru unele servicii, fiecare proprietar a încheiat contract individual. Unul din furnizorii cu care locuitorii nu au semnat nici un contract este Gas Union Fenosa. Compania invocă de fiecare dată motive diferite pentru a lăsa situația nerezolvată.

O locuitoare a uneia din întovărășiri, Elena Nicolaev, a spus că părinții ei s-au stabilit în zonă la sfârșitul anilor ‘90 și că această problemă există de atunci. „Noi plătim bani, dar nu ni se dă nicio factură. Nimeni nu întreabă, toți sunt mulțumiți că este energie electrică. Dar vrem să fie totul legal, cât am consumat, atâta să achităm”, a spus aceasta. În prezent, locuitorii sectoarelor achită pentru curentul electric un preț mai mare decât cel întocmit de ANRE. Acest moment apare din diferența datelor contorului comun și contoarelor individuale. De fiecare dată, contorul comun arată un volum mai mare de energie consumat, cheltuielile fiind suportate de cei 130 de proprietari.

„Noi singuri trebuie să instalăm stâlpi”

„Cel mai puțin am plătit un leu și 63 bani pentru un kWh, dar iarna ajunge și la doi lei per un kWh. Din motiv că cineva fură energie electrică, eu trebuie să plătesc și pentru el”, a spus o bătrână care locuiește de peste 20 de ani în zonă.

Andrei Negară are o familie cu doi copii care trăiește în unul dintre aceste sectoare de cinci ani. „Pentru ultima factură la energia electrică am achitat 250 de lei. De această dată un kWh a costat un leu și 70 de bani”, a spus proprietarul terenului. Când s-au mutat aici cu traiul sperau că această problemă se va rezolva, dar oricât au încercat, o soluție nu au găsit.

Electricianul Vadim Bodișteanu a spus că oamenii își doresc o legalizare a plăților pentru energia electrică. „Anii trecuți am scris o cerere către administrația Gas Natural Fenosa, care ne-au răspuns printr-o scrisoare cu 16 puncte. În acestea era menționat că noi singuri trebuie să ne schimbăm cablurile, stâlpii și contoarele, doar așa ei ne pot lua la evidență. Dar oamenii nu pot suporta asemenea cheltuieli”, a enunțat acesta.

„Problema nu poate fi soluționată”

Anastasia Panuş, managerul districtului Comercial „Chişinău” de la Gas Natural Fenosa a declarat că „asemenea cereri din partea întovărășirilor au fost, dar ANRE nu ne-a permis să acționăm din cauza cheltuielilor suplimentare de instalare și întreținere. La moment nu văd soluționarea problemei”, a declarat responsabilul din cadrul companiei.

La Primăria din Trușeni, secretara Consiliului Comunal, Margareta Burduja a confirmat că aceste întovărășiri au un statut de persoană juridică, cu un președinte, o contabilitate proprie prin intermediul cărora își decid singuri problemele. „Aceste terenuri sunt preconizate pentru creșterea livezilor și nicidecum pentru o zonă rezidențială. Din acest motiv, compania distribuitoare de energie electrică nu poate activa acolo”, a precizat responsabilul. Schimbarea statutului acestor întovărășiri ar mișca carul din loc. Secretara consiliului, a menționat că se poartă discuții la nivel de parlament pentru o ulterioară schimbare de statut. „Chiar în toamna 2014, acest act a fost transmis în parlament pentru discuții, dar nu vă pot spune mai multe”, a menționat aceasta.

„Ne aflăm într-un vacuum juridic”

Această problemă există în majoritatea întovărășirilor pomi-legumicole de lângă Chișinău. Svetlana Cubaș este președinta unei întovărășiri din localitatea Stăuceni. Ea a spus că a abordat de foarte multe ori această problemă la primăria din localitate și la administrația Gas Natural Fenosa. „Primăria Stăuceni nu răspunde de noi juridic. De la Fenosa am primit răspuns că infrastructura terenurilor noastre este veche și din acest motiv nu ne pot lua la evidență. Nici primăria nu ne vrea, nici Gas Natural Fenosa. Ne aflăm într-un vacuum juridic”, a declarat președinta întovărășirii.

Săptămâna trecută, Gas Natural Fenosa a depus o cerere către ANRE de revizuire a tarifului pentru energia electrică furnizată consumatorilor finali. Compania a invocat motivul deprecierii monedei naţionale faţă de dolarul american. Tariful mediu cerut de furnizor este de doi lei şi 66 de bani, faţă de cel actual de un leu şi 52 de bani. În acest sens, locuitorii din întovărășiri sunt îngrijorați de faptul că tariful ar putea depăși trei lei și vor continua să scoată mai mulți bani din buzunarul propriu în lipsă de dreptate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *