Timpul.md

Actualitate 26 Decembrie 2018 | 18:35

Generalul Marian Botea: Moldova și Ucraina sunt ținte directe ale războiului hibrid pe care Rusia îl poartă contra occidentului

 Șeful Direcției Operații din cadrul ministerului Apărării, generalul Marian Botea, a oferit un interviu pentru Balkan Insight în care a vorbit despre propaganda rusă și războiul hibrid pe care îl poartă Rusia împotriva României și Moldovei este Ucraina.

 
Generalul Marian Botea

Generalul Marian Botea, care a condus anterior trupele române în cadrul misiunii NATO în Afganistan, a declarat că Rusia încearcă să inoculeze în mintea românilor îndoiala despre locul lor în Europa, despre beneficiile UE și despre disponibilitatea blocului de a permite Bucureștiului să intre în zona Schengen.

Generalul a mai menționat că Moldova este o zonă de risc datorită rupturii dintre cetățenii ei, împărțiți între dorința de integrare în Occident și vechile legături cu Rusia.

"În Moldova, acești doi curenți se întâlnesc și este probabil o luptă care se reflectă și la nivel politic în evoluțiile ... între președinte și guvern”, a declarat Marian Botea.

Cheia acestei regiuni este Ucraina, a apreciat comandantul militar. „Deoarece Ucraina de Vest este puternică și orientată spre Vest, este o binecuvântare cerească pentru România. O Ucraina puternică și prietenoasă va ajuta Moldova să se orienteze mai bine spre Occident ", a spus el.

Generalul Valery Gerasimov

Strategia Rusiei vis-avis de Ucraina și Republica Moldova a fost articulată într-un articol publicat încă în 2013, în săptămânalul «Военно-промышленный курьер» de către generalul Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Rusiei, în care a prezentat teoria războiului hibrid. Potrivit acestei teorii, importanța mijloacelor non-militare de atingere a scopurilor politice strategice a crescut, iar în multe cazuri a depășit puterea mijloacelor militare tradiționale.

Articolul integra poate fi citit aici: http://www.balkaninsight.comPe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus