Actualitate

Georgia şi NATO lansează manevre militare comune, timp de 12 zile, în apropiere de Tbilisi

 Organizate într-un centru de antrenament NATO la Krtsanisi, în regiunea capitalei georgiene Tbilisi, aceste manevre – care urmează să dureze 12 zile – reprezintă ”o etapă în consolidarea cooperării militaro-politice între NATO şi Georgia”, apreciază, într-un comunicat, Ministerul georgian al Apărării.

La exerciţii iau parte 350 de militari din Statele Unite, Regatul Unit, Franţa Germania şi alte 17 state membre ale Alianţei.

Reprezentanţi ai unor ţări din afara NATO, precum Azerbaidjanul, Finlanda şi Suedia, sunt de asemenea prezenţi, anunţă ministerul georgian.

Această cooperare vizează ”să consolideze capacităţile defensive ale Georgiei” şi ”nu este îndreptată împotriva niciunei ţări terţe”, a declarat pentru presă adjunctul ministrului georgian al Apărării Lela Chikovani.

O eventuală aderare a Tbilisi la NATO, din care fac parte mai multe ţări cadrul fostului bloc comunist, este considerată de către Moscova un amestec occidental în sfera sa de influenţă.

În august 2008, Rusia şi Georgia s-au înfruntat într-un război-fulger de cinci zile, după ce Tbilisi a lansat o operaţiune militară în Osetia de Sud, cu scopul de a prelua controlul în regiunea separatistă.

Un acord de pace a permis încheierea conflictului militar, însă, la 26 august 2008, Moscova a recunoscut ”independenţa” Osetiei de Sud şi a Abhaziei, unde îşi memnţine, până în prezent, o puternică rezenţa militară, denunţată de Georgia drept o ”ocupaţie”.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin efectuează luni o vizită în Crimeea, pentru a sărbători cinci ani de la anexarea de către Rusia a acestei peninsule ucrainene, condamnată de Kiev şi Occident, dar salutată de o majoritate a ruşilor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *