Moldova

Germania cere Rusiei retragerea militarilor din Transnistria

Abia după aceasta, Europa va fi gata să discute cu Rusia despre o nouă arhitectură de securitate continentală, în cadrul unui nou Comitet UE-Rusia, privind politica externă şi de securitate la nivel ministerial.

Experţii susţin că acest organism ar ava un viitor bun, poate chiar să înlocuiască Consiliul Rusia-NATO, care nu prea funcţionează.

„NG” mai scrie, citându-l pe directorul programului „Rusia-Eurasia” al Consiliului german pentru probleme de politică externă, Alexander Rahr, că acordul Medvedev – Merkel, semnat pe 5 iunie 2010 poate fi considerat un răspuns pozitiv al Uniunii Europene la iniţiativa liderului rus, de a încheia un nou pact privind securitatea europeană.

În opinia lui Rahr, nemţii au oferit, practic, un răspuns din partea întregii Europe: „Haideţi să rezolvăm problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate”. El a mai adăugat că în memorandumul semnat la 5 iunie se vorbeşte clar doar despre conflictul transnistrean.

Şi Alina Inayeh, directoarea Fundaţiei German Marshall din Bucureşti, consideră că iniţiativa privind crearea unui astfel de organism (Comitetul UE – Rusia) este oportună pentru germani şi europeni din două motive. „Obiectivul-cheie este reglementarea conflictului transnistrean cu implicarea Rusiei într-o colaborare constructivă, iar al doilea motiv constă în exercitarea presiunilor asupra conducerii din Transnistria cu scopul de a o forţa să facă un compromis. Trupele ruse ar trebui evacuate sau subordonate unui mandat UE-Rusia. În context mai larg, iniţiativa va verifica seriozitatea propunerilor ruse în privinţa colaborării”, a menţionat Inayeh.

Se presupune că acest comitet ar putea servi drept forum pentru schimbul de opinii asupra problemelor actuale de politică şi securitate, precum şi să dezvolte operaţiuni comune civile şi militare în UE şi Rusia, privind gestionarea crizelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *