Timpul Local

Geta Burlacu, la vnatoare de cerbi

Miercuri seara, in Piata Sfatului din Brasov, va fi dat startul editiei 2009 a Festivalului international de muzica „Cerbul de Aur”. Evenimentul va fi inaugurat de artisti consacrati ai muzicii usoare romanesti, precum Luminita Anghel, Aura Urziceanu, Marcel Pavel, Monica Anghel, Aurelian Temisan, Gabriel Cotabita, Nicola, Paula Seling s.a. Ei vor incanta publicul cu melodii indragite de toate generatiile si provenind de pe toate continentele. Finalul spectacolului de deschidere va fi marcat de piesa lui Michael Jackson „We Are The World”, care va fi interpretata de toti artistii. Dupa care va urma prima semifinala, printre cei opt (din 25) concurenti numarandu-se si unul dintre cei trei reprezentanti ai R. Moldova – Geta Burlacu.

Geta a ajuns la Brasov duminica, iar ieri a participat la primele repetitii. Contactata de noi, ne-a spus ca atmosfera e foarte relaxata si calda si ca, daca n-ar sti ca are de cantat in chiar prima seara de concurs, ar crede ca se afla la o scoala de vara… „Sunt incantata de Orchestra Radioteleviziunii Romane, care ne va acompania, si abia astept sa apar in scena alaturi de acesti profesionisti. Si sunetul este fantastic”, ne-a spus Geta careia, in urma tragerii la sorti, i-a revenit sa evolueze cu numarul patru. Prima piesa pe care o va interpreta in scena de langa Biserica Neagra este in spaniola si e compusa de ea insasi – „Un cuento de vida” („O poveste din viata”); cea de-a doua – care, conform cerintelor „Cerbului”, trebuie sa fie una romaneasca – este o melodie populara cu aranjamente de ethno-rock, „Foaie verde trei smicele”. „Mi-am luat trei rochii de scena, pentru fiecare ocazie – semifinala, finala si gala -, ceea ce inseamna ca tare visez sa ajung acolo”, ne-a declarat Geta in final…

Ceilalti doi interpreti din R. Moldova – Olia Tira si Pavel Parfeni – vor evolua in seara a doua, respectiv, a treia de concurs. Fiecare dintre serile Festivalului va avea o anume tematica, dar si cate un recital de exceptie. Seara de azi se va incheia cu un recital al trupei „Hot Chocolate”; joi vor canta „Sistem” si „Holograf”; vineri ne asteapta „Directia 5”; sambata, dupa finala, „Vama”; duminica Loredana si, dupa Gala Laureatilor, Steve Vai si Tiziano Ferro. Ultima seara a „Cerbului”, conform traditiei deja, va fi dedicata folclorului, la „Hora Satului” din Piata Sfatului adunandu-se cei mai de vaza interpreti de muzica populara din spatiul romanesc.

Prima editie a Festivalului „Cerbul de Aur” – devenit, de-a lungul a patru decenii de existenta, un brand national – a avut loc in martie 1968, la Teatrul Dramatic din Brasov. Atunci, 22 de solisti din 28 de tari au concurat pentru Trofeu, care a plecat in Belgia cu Jacques Hustin. Desi abia la inceput, evenimentul muzical organizat de Romania a fost supranumit „Festivalul din est care arata ca in vest!”. In 2009, pentru prima data dupa 1989, incercand sa reinvie traditia „Cerbului” din anii sai de inceput, vor fi acordate trei mari trofee: Cerbul de Aur, Cerbul de Argint si Cerbul de Bronz, pentru ocupantii primelor trei locuri. Cu o greutate de circa doua kilograme si o inaltime de 32 de cm, trofeele au fost realizate de artistul plastic Ionel Istoc, din bronz aurit, respectiv, argintat si simplu. Totodata, in premiera in acest an, „Cerbul de Aur” va fi transmis de mai multe televiziuni din Europa.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *