Actualitate

Ghimpu îl atacă dur pe fostul premier: Banuiesc că Filat a stat în spatele ATACURILOR de la Registru

“Eu nu-l acuz pe Filat eu presupun. Eu banuiesc ca Filat a stat in spatele atacurilor de la Registru. E mai bine ca noi sa stam in afara actului guvernarii. Daca ne chema la negocieri mergeam, conditionam totul in acest sens si votam pentru formareaa unui nou Guvern”, a afirmat Ghimpu.

Ghimpu a tinut sa precizeze ca in conformitate cu prevederile contractului litigiile care ar fi putut aparea intre firma lui Birstei si Registru pot fi examinate doar in instantele din Elvetia si nici de cum de cele de la Chisinau.

“Acest contract incheiat de Registru, Ministerul de Economie si Interne cu firma lui Birstein este de pe vremea lui Dodon. Aici in punctul 11 scrie ca litigiile se examineaza in instanta de judecata din Elvetia. A aparut letigiul, ce face Birstein? Ataca nu la Geneva, ci in Paris si SUA. Obtine refuz. Prin intermediul lui Recean pe atunci viceminitrul al MTIC, legalizeaza examineaza acestor litigii la noi. Prima data Ministerul de Externe refuza legalizarea actelor, dupa o luna totul se schimba insa. Recean s-a adresat in judecata fara drept. Birstein vine si cere aici dreptate si obtine 102 milioane si CSJ reduce la 9 milioane de dolari. Astazi conturile de la Registru sunt sechestrate, tot ce vine este luat de Birstein. Daca Ministerul de Externe din start a refuzat sa legalizeze actele, iar dupa o luna le legalizeaza asta inseamna ca a fost dat comanda de sus de la Filat”, a specificat Mihai Ghimpu.

Totodata, liberalul considera ca organelle de drept trebuie sa investigheze acest caz. “Organele de drept trebuie sa investigheze cine a dat comanda. Noi nu putem asa jefui poporul. Iata de ce noua ne este convenabil sa stam deoparte. O sedinta in acest sens a avut loc nu demult in frunte cu Leanca. A fost formata si o comisiei ca sa vada ce se intampla, deoarece firma lui Birstein ia toti banii”, a mentionat liderul PL.

“Despre acest caz am aflat dintr-un material publicat de un portal de la noi si eu am facut investigatii, asta a fost pe 15 mai. Instantele de judecata nu puteau examina acest litigiu. Asta e mana lui Recean si a ministerului de Externe. Astea sunt lucruri descoperite asa printre degete, daca o sa facem o investigatie mai ampla o sa descoperim foarte multe. Nu stiu daca este o ancheta pornita in acest sens”, a conchis Ghimpu.

Intreprinderea de Stat "Registru", in urma deciziei Curtii Supreme de Justitie din 24 aprilie 2013.05.02, este obligata sa achite companiei „Intercomsoft LTD” despagubiri in valoare de 7,8 milioane de dolari.

In anul 2011, firma Intercomsoft, controlata de milionarul Boris Birstein, impreuna cu firma Andimit, a inaintat pretentii in instantele locale fata intreprinderea Registru si doua ministere, cerand 103,76 milioane de dolari (circa 1,24 miliarde de lei).

Potrivit Adevarul.md, in iulie 2011, Judecatoria Economica din Chisinau a mai taiat din poftele firmelor, reducand suma la 71,3 milioane de dolari, iar apoi Curtea de Apel a diminuat-o pana la 41 de milioane de dolari. Cele doua companii sustin ca intreprinderea Registru si autoritatile moldovenesti au continuat sa foloseasca utilajul, tehnologiile si materia prima si dupa rezilierea, la 29 aprilie 2006, a acordului de leasing semnat de Ministerul Economiei si Intercomsoft in aprilie 1996. Si asta desi, potrivit documentului, nu aveau dreptul s-o faca in decurs de trei ani.

Mai mult, potrivit instantei, firma nu ar fi fost instiintata despre rezilierea contractului de leasing.

Autoritatile moldovenesti n-au recunoscut pretentiile firmelor, mentionand ca „Judecatoria Economica nu este competenta sa judece cauza". Totodata Ministerul Tehnologiilor Informationale si IS Registru au contestat decizia la Curtea Suprema de Justitie.
 
protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *