MUSAfinul nostru

Grigori Petrenko: Tot ce spune Voronin este adevar, chiar daca-i minciuna

N-au trecut nici doua saptamani de la publicarea interviului nostru cu Vladimir Voronin si – surpriza! – multi neinformati l-au crezut si ratingul comunistului numarul unu a crescut cu tocmai 6,06 %. Cunoscand acest fapt, liderii din toate colturile esichierului politic nu-si mai dau rand cu solicitarile de a fi intervievati de TIMPUL pentru a-si spori popularitatea acum, in preajma unui nou scrutin.Nu-i de mirare: noi le oferim tuturor personalitatilor de stanga o reflectare cat mai dreapta.In aceste imprejurari, nu ne-a surprins nici demersul unui grup de initiativa al UTCM (Uniunea Tineretului Comunist din Moldova) catre redactia noastra de a realiza un interviu cu monstrul lor sacru, Grigori Petrenko, promovat recent in functia de vicepresedinte al parlamentului la care i-au dat foc. Din solia tanarului politician faceau parte niste comsomoliste care l-ar fi sculat si pe Vladimir Ilici din mausoleu, chiar daca acesta este „mai viu decat toti viii” de vreo 85 de ani. Deci, nu e de mirare ca am acceptat cu placere sa merg in compania fermecatoarelor doamne si domnisoare la intalnire cu ex-vicespicherul parlamentului. Si deoarece mi-am dat cuvantul de onoare ca nu voi divulga locul intalnirii, acesta fiind unul conspirativ, trec direct la detaliile dialogului purtat cu tanarul demnitar comunist.

– Nu va fie cu suparare, as vrea sa stiu din capul locului, cum ati prefera sa va numesc: tovarasul Petrenko sau domnul Petrenko?
– Tovarasul Voronin a spus ca noi avem nevoie nu de comunisti cu fundul gol, ci de oameni bogati. Deci, va rog, spuneti-mi simplu – domnul Petrenko.

– Cu adevarat, domnule Petrenko, tovarasul Voronin stie ce spune. Daca feciorul sau Oleg ar fi un coate-goale, ce fel de comunist contemporan ar mai fi tatal sau? Vad ca dumneavoastra, leninist pursange, judecati membrii partidului nu numai dupa grosimea pungii si a obrazului, dar si dupa devotamentul pe care il au fata de conducatorul iubit. Am sau nu dreptate?
– Cum e liderul – asa-i si partidul. Vladimir Nicolaevici e un conducator de forta, toti se tem de el. Numai ca a cam imbatranit. Nu numai el. Si Misin, si Iovv, nemaivorbind de Calin. Voronin o sa ne ajute sa scapam de acesti rechini ramoliti. Iar noi, isti mai tineri, il vom ajuta pe dansul sa… plece.

– Apropo de lideri. Cu toate ca dumneavoastra detineti functii foarte inalte in partid, nu va regasiti nici in prima si nici chiar in a doua „deseatka” a politicienilor cu rating. De ce?
– (Zambeste) Sper sa intru dupa publicarea acestui interviu. Dar, daca lasam gluma la o parte, pana a fi numit in functia de presedinte al Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, am lucrat, cum se zice, la subsol. Ca si Mark Tkaciuk, Oleg Reidman si altii ca ei. Am pus temelia aripei tinere a Partidului Comunist – organizatia comsomolista din Moldova. Noi avem prin raioane structuri mai solide decat ale lui Kim Ir Sen in Coreea de Nord. Ele reprezinta sangele proaspat al partidului nostru, care va suge sangele partidelor voastre. Pacat ca si prin organizatia comsomolistilor a trecut o mata neagra pe care, spune lumea, a aruncat-o chiar „copilul din flori” al lui Voronin – Mark Tkaciuk. Fosta lui secretara, Inna Supac, una dintre liderii organizatiei, duce totul de rapa. Mai multe plenare au fost boicotate de majoritatea comsomolistilor…

– Deci iarasi am ajuns la lideri. Il considerati pe Mark Tkaciuk drept partener sau concurent?
– Au mai spus-o si altii, si eu reiterez: supraapreciati rolul acestui individ. Eu merg la forurile europene, unde ii demasc pe oponentii nostri politici, pe antistatalisti, ca-s nationalisti si trantesc usa Adunarii Parlamentare a OSCE, ma razboiesc cu opozitia de pe malul Bacului, iar acest Tkaciuk se ocupa de intrigi, aduna lauri si avere, isi creste ratingul… Nu-i dreptate si adevar nici chiar in partidul nostru comunist, care, va asigur, e sfant…

– O fi, Voronin spunea ca Iisus Hristos a fost primul comunist…
– Tot ce spune Voronin este adevar, chiar daca-i minciuna. Nu se discuta. Si, ca sa va fie clar: tot ce tine de Partidul Comunist este bun, iar tot ce e in afara partidului este dusmanos statalitatii.

– Recent, comisia pentru democratie a Adunarii Parlamentare a OSCE a adoptat la Vilnius o decizie prin care comunismul a fost egalat cu nazismul. Cum comentati acest fapt?
– Vreau sa va amintesc: represiunile staliniste si deportarile au fost condamnate inca in perioada sovietica. Noi invatam de la Stalin, facem multe ca dansul, dar n-avem nimic cu sovieticii… Am condamnat categoric PLDM, care cere ca partidul de guvernamant sa condamne regimul stalinist. Am combatut liberalii lui Ghimpu si, in mod special, pozitia primarului general al capitalei Dorin Chirtoaca, pentru ca este loial organizatiei extremiste „Noua Dreapta”.

– Dar cu „natbolii” nu se are de bine? Sau numai comunistii sunt in drujba cu national-bolsevicii? Apropo, comsomolistii au participat la evenimentele din 7 aprilie?
– E o intrebare provocatoare…

– Da, in multime erau sute de provocatori, toti tineri si tunsi scurt. Secventele filmate de un „antistatalist” arata ca, pe cativa dintre ei, generalul Vladimir ?urcan, tovarasul dumneavoastra de partid, i-a rugat din tot sufletul sa se urce pe cladirile Presedintiei si a Parlamentului, ca semn de victorie a PCRM asupra UE si Romaniei.
– Asta inca trebuie de dovedit. In schimb, daca veti accesa pagina miscarii extremiste si legionare „Noua Dreapta”, linkurile lor la mass-media moldoveneasca se limiteaza la TIMPUL, „Ziarul de Garda” si „Vocea Basarabiei”.

– Ati uitat sa pomeniti ziarul „Flux”. Ziarul lui Rosca, seful de azi pe ministerele de forta. Linkurile merg direct la acest ziar. Iar Rosca si PPCD-ul sunt cei mai credinciosi aliati ai lui Voronin, deci si ai dumneavoastra. Prin urmare, sunteti partas al miscarii „Noua Dreapta”?
– Nici asa sa n-o luam…

– Atunci cum? Sa facem abstractie de logica? Bine. Ati sustinut recent ca, in opt ani de cand au venit comunistii la putere, numarul sectiilor de votare deschise peste hotare s-a majorat de la 13 la 33, iar numarul cetatenilor moldoveni care au votat, respectiv, de la 3,804 mii la 16,766 mii. Aceasta ar insemna ca numarul celor care si-au luat lumea in cap si au plecat in Europa la castig, ca sa sustina financiar regimul comunist, a crescut de vreo patru ori. Halal de asa partid!
– Si ce e rau in asta? A spus-o Vladimir Nicolaevici: noi avem nevoie nu de comunisti cu fundul gol, ci de comunisti bogati. Dar moldovenii niciodata n-au fost comunisti buni…

– Ati invatat acest lucru inca in sanul familiei? Mama dumneavoastra, Maria Petrenko, fondatoarea Liceului privat „Petrenko" din Chisinau, pentru a deveni mai bogata, acumulase vara trecuta datorii de peste jumatate de milion de lei fata de Consiliul municipal Chisinau. N-a achitat ani in sir plata pentru inchirierea unor incaperi…
– Dar asa se castiga banii la noi. Daca n-ar face ea, n-ar face Voronin cu feciorul sau Oleg, n-ar face Misin, n-ar face Rosca – cum s-ar mai imbogati statul nostru independent si suveran? Mama mea cunoaste si alte metode de a castiga bani buni, dar le-a folosit pe cele mai la indemana. A activat fara licenta si n-a platit arenda timp de cinci ani, pana au mers „antistatalistii” pe urmele ei. A mai acumulat ceva evaziuni fiscale, adica s-a eschivat de la plata impozitelor, taxelor, precum si a platilor ce trebuie defalcate in fondul de pensii… Jumatate de milion nu se castiga cu una cu doua. Dar pe mama eu am asigurat-o. Ia zi si dumneata: sunt eu sef in parlament sau o krisa ordinara?

– Ascultand asta, ma bate gandul: nu cumva dumneata te-ai luat, bolseviceste, de capul lui Chirtoaca si al Consiliului municipal doar ca sa te razbuni pentru sicanele pricinuite de primarie intreprinzatoarei dumitale mamici?
– Domnule, hai sa nu amestecam businessul cu politica. Chiar Voronin ne-a spus: „Nu amestecati! Politica e superioara si trebuie sa facem politica in asa fel, ca sa ne aparam businessul nostru”. Si-l vom apara. Ati pomenit de ?urcan, care a organizat ridicarea drapelelor pe Parlament si Presedintie. El a fost ministru de Interne. La devastarea acestor cladiri a participat si Papuc, actualul ministru de Interne. In Presedintie se afla Voronin, care tot ministru de Interne a fost. Si pentru ca ma invartesc intre fosti ministri de Interne, vreau sa arat ca am si eu aptitudini politienesti. O arat prin politica pe care o fac…

– Succesul dumneavoastra depinde de decizia alegatorilor la 29 iulie curent. Oricum, am fost rugat sa va transmit ca TIMPUL n-o sa va mai ofere spatiu publicitar, chiar daca ati vrea sa-l platiti…

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *