Timpul.md

Internațional 21 Decembrie 2016 | 09:02

Gruparea Stat Islamic își schimbă strategia. Jihadiștii încearcă să îndoctrineze copii din Occident, pe care să îi folosească pentru comiterea de atentate

Gruparea Stat Islamic încearcă să creeze o nouă generație de teroriști, care să atace importante obiective occidental. Astfel, jihadiștii le-ar furniza copiilor soldați accesul la aplicații prin care pot accesa site-uri islamiste violente, susține un oficial britanic, citat de The Guardian, potrivit Mediafax.

Sursa citată precizează că gruparea Stat Islamic a intensificat folosirea copiilor în războaiele din Siria și Irak. Potrivit unor estimări, numărul celor folosiți pe front ar fi crescut cu până la 50.000. Dintre aceștia, aproximativ 300 de tineri luptători au decedat, majoritatea în atacuri sinucigaşe, iar alţii vor continua să moară în timpul campaniilor, mai susține sursa citată.

Jihadiștii au demarat o nouă mișcare prin care se încearcă recrutarea minorilor occidentali, pe care să îi „antreneze” să întreprindă atacuri teroriste în Europa și Statele Unite sau să se alăture luptătorilor din Orientul Mijlociu. Un mijloc de îndoctrinare a tinerilor este Internetul.

„Aceştia au conceput o aplicaţie care este folosită pentru a îndoctrina copii. Ar trebui să-i înveţe limba arabă. Dar cuvintele pe care le învaţă sunt violente şi extremiste, precum tancuri sau grenade. Copilul este recompensat dacă afirmă că este pregătit să întreprindă atacuri în Occident, locurile vizate sunt obiective precum Statuia Libertăţii, Big Ben şi turnul Eiffel”, a declarat un oficial britanic din cadrul forţelor de securitate.

În acest context, oficialii forțelor de securitate avertizează că tentativele de îndoctrinare reprezintă o problemă, mai ales în contextul în care se presupune că ar exista peste 1.500 de „pui de leu ai Califatului”. De exemplu, Guvernul britanic a precizat că 50 de tineri ar fi fost împiedicați să părăsescă Marea Britanie, în 2016, pentru a se alătura rețelei Stat Islamic, în Siria. Numărul este dublu față de anul anterior. 

sursa: romanialibera.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus