Actualitate

Guvernul italian interzice, prin decret, accesul si parasirea a 11 localitati din cauza coronavirusului / VIDEO

„Am adoptat un decret pentru a opri aceasta urgenta. Obiectivul este protejarea sanatatii italienilor, care este cel mai important lucru pentru noi”, a anuntat prim-ministrul Giuseppe Conte, dupa intalnire.

Conte a explicat ca este vorba despre 10 localitati din provincia Lodi din Lombardia (Casalpusterlengo, Codogno, Castiglione d’Adda, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo si Sanfiorano), unde traiesc aproximativ 50.000 de persoane, si de Vo ’Euganeo din Pavova (Veneto), unde traiesc circa 4.000 de oameni.

Accesul si parasirea acestor localitati sunt posibile doar in cazuri exceptionale. A fost ordonata suspendarea lucrului, a cursurilor scolare si a evenimentelor publice.

Spital de campanie, ridicat in cateva ore
Autoritatile din Italia s-au mobilizat si au ridicat in regiunea Veneto, in doar cateva ore, un spital de campanie, format din 12 corturi, gata sa primeasca aproape o suta de pacienti infectati cu temutul COVID 19. In randul populatiei din zona, unde exista si o mare comunitate de romani, s-a instaurat panica. Strazile micilor orase aflate in carantina sunt pustii. Oamenii se tem sa mai iasa din case.

 

Daniel Saboanu, roman din Italia: „La Padova, unde a murit acest barbat, aceasta persoana in varsta, s-au inchis toate activitatile comerciale, toate scolile, inclusiv primarul a spus ca se va inchide duminica si nu se va merge la Sfanta Liturghie.”

Ana Maria, romanca din zona Brescia: Suntem in zona in care intr-adevar suntem la risc. Atractiile pentru copii care se tin in zona asta in februarie, de carnaval au fost anulate. Toate aceste persoane care se gasesc acum in aceste zone sunt si speriate. Ne-au dat deja informatii la toti cei care se pot gasi in aceste situatii ca au deja febra mare sau ca deja au ceva simptome sa nu se duca la spital, dar sa sune ambulanta sa vina acasa ca sa le faca direct.

Camelia Bichis, romanca in Italia: „Autoritatile italiene au luat deja masurile importante. In special ca sa nu luam contact cu grupurile de oameni.”

Giuliano Martini, primarul orasului Vo’ Euganeo: „Am inchis toate activitatile comerciale care nu au o importanta primara. In schimb, raman deschise toate clinicile medicale, farmaciile si supermarketurile.”

Masura introducerii carantinei a venit dupa primele decese din Peninsula provocate de noul coronavirus. Prima victima, care a intrat in contact cu o persoana intoarsa recent din China, a fost intregistrata intr-o localitate de langa Padova, iar a doua in regiunea Lombardia. Persoana revenita din China, banuita ca ar fi purtatoarea coronavirusului, a fost testata negativ pentru aceasta boala.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Cazurile pe care le vedem in restul lumii, chiar daca sunt in numar mic, nu au legatura cu Wuhan sau China, ceea ce ne ingrijoreaza.”

Directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii a cerut intensificarea masurilor de izolare, deoarece focarul se poate extinde in orice directie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director OMS: „Fereastra de oportunitate pentru a tine sub control epidemia este tot mai mica, dar mai avem o sansa.”

Autoritatile italiene le recomanda oamenilor sa stea mai mult in case. Pana trece pericolul, vor fi inchise institutiile publice, scolile si este interzisa orice activitate publica.

Numarul deceselor la nivel global a ajuns la 2.461
Numarul total al persoanelor decedate din cauza coronaviruslui a ajuns la 2.461, fiind inregistrate 79.930 de cazuri de infectare la nivel global, relateaza CNN.

China a anuntat, duminica, decesul a altor 97 de persoane si infectarea a 648.

In Coreea de Sud s-au inregistrat 550 de cazuri de infectie, 350 doar in ultimele 48 de ore. Aproape jumatate din cazuri au legatura cu un grup religios din sudul tarii, potrivit News.ro.

Aparut in decembrie, la Wuhan, coronavirusul s-a propagat in 25 de tari, cu noi focare in Europa si Orientul Mijlociu.

protv.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *