Timpul.md

Actualitate 5 Noiembrie 2019 | 15:05

Guvernul Orban va trimite astăzi propunerea lui Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european

Guvernul Orban va trimite astăzi propunerea lui Siegfried Mureșan pentru postul de comisar european, potrivit unor surse citate de Reuters.

Este în continuare pe masa discuțiilor oferirea postului de comisar European pentru Extindere pentru România, urmând ca Ungaria să preia postul de comisar al Transporturilor, au declarat pentru HotNews.ro surse de la Bruxelles.

Potrivit sursei citate, guvernul va trimite astăzi noua propunere președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Mureșan este în prezent europarlamentar, din partea PNL. Guvernul Orban se va reuni astăzi în ședință, după ce miniștrii își vor prelua mandatele, procedură care este încă în derulare.

Prin această nominalizare, România este a doua țară care va înlocui cu un bărbat o candidată pentru CE respinsă de Parlamentul European. Propunerea inițială a României, din partea guvernului Dăncilă, a fost social-democrata Rovana Plumb. Franța l-a nominalizat deja pe fostul secretar al Trezoreriei, Thierry Breton, drept nou comisar pentru piață internă, după ce Sylvie Goulard n-a avut susținere în Parlamentul European.

Chiar și în aceste condiții, cota de reprezentare a femeilor în viitoarea comisie, condusă de o femeie, va fi de 40%.

În formula inițială propusă de Ursula von de Leyen figurau 10 social-democrați și 9 membri ai PPE.

Prin propunerea lui Siegfried Mureșan, raportul de forțe se schimbă, cu 10 comisari europeni proveniți din PPE și 9 social-democrați.
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus