Politică

Guvernul R. Moldova ii da replica presedintelui romn

Guvernul Republicii Moldova si-a exprimat „disponibilitatea si deschiderea pentru rolul intermediar al Uniunii Europene in neutralizarea politicii agresive a Romaniei, readucerea ei pe fagasul politicii externe unice a UE, in stabilizarea relatiilor moldo-romane in baza dreptului international unanim recunoscut”. O declaratie in acest sens a fost publicata pe site-ul agentiei de stat „Moldpres” marti, 19 mai.

Reactia guvernului a fost provocata de declaratia presedintelui Romaniei, Traian Basescu, facuta la primul Forum al autoritatilor locale din Romania si R. Moldova de la Piatra-Neamt, la 15 mai. „Consideram inutila semnarea unui tratat de frontiera care sa faca din seful statului roman un partener al lui Ribbentrop si Molotov”, a spus Traian Basescu la forum.
Autoritatile moldovene se arata nemultumite de „refuzarea semnarii Tratatului politic de baza si a Tratatului de frontiera cu R. Moldova, de acordarea masiva a cetateniei romane pentru cetatenii R. Moldova, de amestecul activ in procesele de politica interna”.
 

„Toate actiunile intreprinse de Romania fata de R. Moldova, indiscutabil, discrediteaza eforturile organizatorice si diplomatice intreprinse timp de mai multi ani de catre Uniunea Europeana pentru solutionarea problemei transnistrene, modernizarea R. Moldova conform standardelor europene”, se mai arata in declaratia guvernului de la Chisinau, citata de „Moldpres”.
Executivul declara ca „este pregatit sa-si apere independenta si suveranitatea in temeiul normelor si principiilor unanim recunoscute ale dreptului international si este convins ca sprijinul interesat din partea tuturor institutiilor si structurilor europene va permite R. Moldova sa continue calea modernizarii europene si a reintegrarii tarii”.
La 15 mai, presedintele roman a tinut sa sublinieze la finele discursului sau ca Romania nu da lectii statului vecin (R. Moldova), exprimandu-si speranta ca acest moment dificil in relatia bilaterala va fi depasit in beneficiul ambelor parti si mai ales in beneficiul cetatenilor.

Info-Prim Neo

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *