Social

Hai, lume, la vot!

Astfel, îl întreb pe un cunoscut care de câţiva ani lucrează la construcţia complexului sportiv din oraşul rusesc Soci de va veni la 28 noiembrie acasă ca să participe la vot. Îmi răspunde îngrijorat, că deşi nu s-a mai întâmplat de când munceşte acolo, în ultimele trei luni nu şi-a ridicat salariul şi nu are bani ca să-şi procure bilet. Dacă i-ar fi avut, mă asigura el prin telefon, ar fi venit neapărat fiindcă îi pasă ce se întâmplă acasă şi ar vrea să muncească aici.

Întreb şi o cunoscută, care lucrează de şapte ani în Portugalia, de va căuta la 28 noiembrie o secţie de votare şi îmi răspunde că satul unde îngrijeşte de un bătrân de 95 de ani se află la 300 şi ceva de kilometri de cel mai apropiat oraş cu secţie de votare şi ar consuma prea mult timp ca să facă acest lucru. Bătrânul zace la pat şi nu se poate desprinde de el prea mult timp.

Pun întrebări şi unui fost inginer-constructor, autorul mai multor edificii de referinţă din Chişinău, care peregrinează prin Europa de opt ani, ce va face la 28 noiembrie şi îmi răspunde că va fi plecat, că nimic nu-l mai ţine aici – nici familia pe care a pierdut-o de curând, nici ţara care nu i-a preţuit talentul şi l-a pornit pe drumuri.

Chestionez deja pe o veche cunoştinţă, plecată ilegal prin anul 2003 la Paris, dacă ştie că la 28 noiembrie sunt alegeri acasă şi îmi răspunde prompt că n-o interesează, fiindcă, chiar dacă mai este cetăţeană a Republicii Moldova, nu se va întoarce niciodată să trăiască aici.
Adresez întrebări referitoare la alegerile din 28 noiembrie şi unor cunoştinţe stabilite cu traiul în România, SUA şi Canada, care răspund că nu doar vor participa la scrutin, ci sunt implicate în organizarea lui şi vor face tot posibilul să convingă pe cât mai mulţi conaţionali să-şi exercite dreptul la vot.

Am întrebat, desigur, şi multă lume de la noi ce va face la 28 noiembrie. Tinerii, de regulă studenţi, spun că neparticiparea la vot ar fi cea mai bună pedeapsă pentru politicienii care nu au rezolvat dosarul din 7 aprilie, dar care totuşi, din drag de acest pământ, vor face eforul de a se prezenta la urnele de vot. Vârstnicii, parte din care aflau pentru prima dată că la 28 noiembrie vor fi alegeri, întrebau la rândul lor cine dintre politicieni promite să le mărească pensiile, fiindcă votul le va fi în totală dependenţă de acest lucru, iar cei cărora le spunem că fac parte din categoria de cetăţeni aptă de muncă, cea mai rărită dintre toate categoriile de alegători, ziceau că ar fi sfârşitul lumii de vor veni iarăşi comuniştii la putere.

Aceasta ar fi, cu probabilităţile de rigoare, starea de lucruri, sondată din proprie iniţiativă la nivel de persoane concrete, persoane care, deşi fiecare are destinul, dar şi înţelegerea proprie a situaţiei, sunt electoratul nostru. Electoratul de la care se aşteaptă asigurarea valabilităţii alegerilor.

De cine ar depinde această asigurare? Desigur, în primul rând, de politicienii aflaţi în concurenţă electorală, care pentru a câştiga trebuie să aibă mesaje pentru fiecare dintre aceste categorii de electorat. Ei trebuie să-i convingă pentru ce anume ar trebui să fie votaţi, dar trebuie să recunoaştem că succesul alegerilor depinde şi de fiecare dintre noi, cei cărora ni se spune cu aplomb în campanii – electorat. Ce putem face noi? Putem multe, chiar foarte multe, adevărat, într-o singură zi, în mod normal, din patru ani, în ziua alegerilor. Dar putem! Putem să ne facem dreptate, să impunem legi favorabile cetăţenilor, să indicăm direcţii în care să mergem cu toţii, dar cel mai mult am putea să ne facem o viaţă pe plac, o viaţă ca a europenilor, de care nu mai încetăm să ne minunăm. Cum pot fi atinse aceste scopuri? Nimic deosebit. Prin prezenţa la vot. Să decidem noi, cu votul nostru, viitorul, care trebuie să fie, precum spunea Ştefan cel Mare şi Sfânt, al urmaşilor urmaşilor noştri. Altfel, îl vor decide alţii. Alţii, care au fixat deja în strategii secrete paşi concreţi, cum să nu ne mai aparţină Republica Moldova, cum s-o întoarcă în trecut, demolând orice valoare democratică.

Aşa că, hai, lume, la vot! Nu-ţi face rău ţie însăţi.

Maria Bulat-Saharneanu

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *