Eveniment

Hop-Hop! Hai la vot!

Asta până în momentul în care, de la poarta doamnei Varvara, au pornit doi cai frumoși și țanțoși înhămați la două căruțe împodobite cu ciucuri. În primul car a urcat orchestra – un toboșar, trompetista Svetlana, despre care se zice că ar fi unica din Moldova, și acordeonistul, în al doilea a urcat Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova cu nepotul său Vasea, Kristina Raducan, despre care vă voi povesti mai târziu, și… eu. În această componență neordinară „delegația” de căruțe, urmată de o droaie de tineri și mai puțin tineri care dansau pe ritmurile orchestrei, a făcut înconjurul satului și a chemat lumea la vot.

Vă povestesc despre o acțiune inedită, care are loc pentru prima dată în Moldova, – caravana „Hai la vot”, organizată de uniunea tinerilor romi din țară „Tarna-Rom”, cu susținerea Programului ONU „Femeile în politică” în Moldova, finanțat de Guvernul Suediei. Cu scopul de a motiva lumea să meargă la alegeri și, cel mai important, de a-și da votul într-un mod conștient, președintele uniunii, Marin Alla, alături de colegii săi, au fost și în alte localități, printre care Târnova, Mingir, Cărpineni, Vulcănești, Comrat, Ceadâr-Lunga, Taraclia și Nisporeni.

Atmosfera de sărbătoare se făcuse simțită chiar înainte să înceapă caravana din satul Chetrosu. Cât se dichiseau căruțele și caii cu ciucuri și orchestra se „încălzea”, sătenii se apropiau curioși. „Ce propagandă faceți aici?”, glumeau unii; „Cu cine să votăm?”, întrebau alții. „Cu mama și cu tata”, răsuna răspunsul urmat de hohote de râs. În scurt timp a ajuns și baronul romilor din Moldova, care spre uimirea noastră, îi cunoștea pe toți și îi saluta călduros. „Dar tu cine ești, puicuță? Sper să fim prieteni”, îmi zice el într-o română curată, depistând o față nouă, fără să știe că, peste câteva minute, urma să împărțim o căruță și să chemăm împreună oamenii la vot.

„Bărbații romi aduc, iar femeile stăpânesc și dirijează”

În satul Chetrosu sunt 40 de gospodării de romi, iar toții copiii de această etnie frecventează instituțiile de învățământ – un liceu, un gimnaziu și două grădinițe. „Cel mai bine integrate în societate sunt comunitățile de romi din Mingir, Cărpineni, Hâncești și Chetrosu. Acest fapt se datorează în special mediatorilor comunitari care lucrează deja de aproape doi ani”, afirmă Kristina Raducan, consilier național în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”.

Mai mult, în acest an, la funcția de consilieri în Primărie în întreaga țară candidează 15 persoane de etnie romă, dintre care șapte sunt femei. „Să știți că bărbații romi aduc, iar femeile stăpânesc și dirijează casa. Respectiv, eu încurajez romancele noastre să se implice activ și mă închin în fața lor”, recunoaște baronul. Una dintre femeile de etnie romă ce candidează pe listele consiliului din Chetrosu este Varvara Duminică, gazda noastră, care-și dorește să facă din satul în care locuiește unul cât mai frumos, să facă drumuri asfaltate, să construiască un apeduct și să creeze locuri de muncă. „Vreau să deschidem un centru pentru persoane în etate, ca să trăim și noi decent, ca-n Europa”, ne spune femeia.

Nu votați, ci lucrați!

Așadar, convoiul de căruțe a pornit. Orchestra care te făcea să dansezi chiar în căruță și baronul cu alaiul de tineri care strigau „Hop-hop! Hai la vot!” făceau toți sătenii să iasă din curți și să lase toate treburile din grădină ca să vadă ce se întâmplă. Mare mi-a fost invidia față de cei care mai reușeau să tragă o horă țigănească plină de viață. „Sănătate, pace și bucurie! Cu prosperare în țara noastră! Și votați pentru cei care fură mai mult”, glumește baronul. Pe lângă îndemnul de a-și îndeplini datoria de cetățeni responsabili, sătenii din Chetrosu primeau și foi volante cu informațiile necesare despre alegerile locale, din această duminică.

Desigur, era mai mult haz de necaz, căci întrebat ce părere are despre situația din țară, baronul ne-a zis că oamenii trebuie să voteze partidul care le este mai drag. „Dacă să vorbim sincer, lumea e sătulă de atâtea partide, ea vrea să trăiască normal, să aibă de lucru și salariu bun. Iată ce vor. Iar îndemnul de a merge la vot de către romi este o acțiune ieșită din comun, dar e ceva prielnic pentru poporul acesta năcăjit și băgat în nevoi, probleme și sărăcie”, ne spune baronul invocând și numărul mare de romi din Moldova care s-au văzut nevoiți să părăsească țara cu toată familia pentru un trai mai bun.

Deși în Chetrosu nu au existat reacții negative la această acțiune, în alte localități acestea n-au lipsit cu desăvârșire. De exemplu, în satul Mingir, o doamnă i-a îndemnat pe participanți în loc să meargă la vot, să lucreze. „Romii, cel puțin, au reacționat mereu pozitiv, ei își deschid și porțile, și sufletele și zic clar că trebuie să participăm la vot”, spune Marin Alla asigurându-ne că a găsit câteva persoane care vor duce evidența romilor care vor merge la urne în urma acestei campanii.

Organizatorii își doresc ca, în urma acestei caravane, rata de participare la alegeri, în special a romilor, să crească considerabil și ca aceștia să nu fie indiferenți față de viitorul țării. Totuși, evenimentul nu este destinat doar lor, or, ei nu sunt singurii pasivi la vot. De altfel, Marin Alla își dorește ca romii, datorită acestei caravane cu 16 căruțe împodobite frumos și muzică veselă, să nu piardă din tradițiile și cultura lor.

Galerie foto de Dorin Goian

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *