Politică

Igor Dodon o „felicită” pe Irina Vlah cu 30 de ani de la începutul SEPARATISMULUI găgăuz

DODON susține pe față SEPARATISMUL 

La data de 12 noiembrie 1989, a avut loc primul Congres al poporului găgăuz care a proclamat RSSA Găgăuză, ca parte componentă a RSS Moldovenești. Un an mai târziu la 19 august 1990, are loc primului Congres al deputaților poporului din partea de sud a Moldovei, care a proclamat republica separatistă în sudul țării, în jurul orașului Comrat („Republica Găgăuză”, Gagauz-Yeri în limba găgăuză), însă în componența URSS-ului.

La data de 28 octombrie 1990, Stepan Topal a devenit deputat în Sovietul Suprem al Republicii Găgăuze, ulterior fiind ales la 31 octombrie în funcția de președinte al Sovietului Suprem al autoproclamatei RSS Găgăuze. Ca vicepreședinte a fost ales Piotr Buzadji.

Republica Găgăuzia a fost o regiune separatistă autoproclamată din cadrul fostei RSS Moldovenești (1990–91) și a Republicii Moldova (1991–94). S-a reintegrat pașnic în decembrie 1994 – iulie 1995 în Republica Moldova. Acum este succedată de Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia.

Vlah recunoaște că „Găgăuzia” este o „entitate” separatistă anti-moldovenească

Bașcanul Autonomiei găgăuze, Irina Vlah a declarat că proclamarea „Republicii Găgăuze” în 1990 a permis găgăuzilor ca despre ei să afle comunitate mondială, să se bucure de sprijinul partenerilor externi și să respingă forțele radicale din centrul Moldovei". Sunt apreciezi făcute de Irina Vlah la o conferință științifică, organizată la Comrat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la proclamarea așa-numitetei Republici Găgăuze.

Potrivit agenției INFOTAG, Irina Vlah a mai declarat că proclamarea „Republicii Găgăuze” la 19 august 1990 "a fost un răspuns simetric la naționalismul și la atacurile agresive din partea clasei politice a Moldovei".

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *