Actualitate

Imbratisari pe podul Lipcani – Radauti Prut

Dupa 66 de ani, in care a fost interzisa circulatia pe podul care leaga malurile Prutului intre localitatile Radauti (Romania) si Lipcani (R. Moldova), ieri a fost reluat atat traficul rutier, cat si cel pietonal. Primul cetatean care a traversat frontiera dintre R. Moldova si Romania prin noul punct vamal Lipcani – Radauti Prut a fost premierul moldovean Vlad Filat. El era asteptat de cateva sute de oameni pe ambele maluri ale Prutului.

Pe podul care leaga cele doua localitati, premierul moldovean a fost intampinat de catre ministrul roman de Interne si Ambasadorul Misiunii UE in R. Moldova. Apoi, delegatiile celor doua tari au traversat podul si au salutat romanii adunati pe malul de la Radauti. La intoarcere, premierul moldovean a propus tuturor sa coboare pe malul raului, indemnandu-l pe Vasile Blaga, ministrul roman de Interne, „sa puna umarul la demolarea gardului de sarma ghimpata”. Acesta, ajutat de Vlad Filat, a taiat doua bucati de sarma ghimpata: una pentru presedintele Traian Basescu si alta pentru premierul Emil Boc. Vlad Filat a luat mai multe bucati de sarma, afirmand ca l-au rugat cativa prieteni sa le aduca sarma din „gardul care a despartit familii”.
Pana azi, au fost demontati 30 km de sarma ghimpata, iar pana la finele lunii martie se preconizeaza a scoate inca 360 km.

Punctul de trecere a frontierei Lipcani – Radauti Prut a fost deschis pentru cetateni chiar in dupa-amiaza zilei de ieri. Totodata, la ceremonia de deschidere a vamii, ministrul Blaga a subliniat faptul ca, incepand din 31 martie, cetatenii care intra sub incidenta Acordului privind micul trafic la frontiera cu Romania vor putea circula liber, inclusiv prin acest punct vamal.
Deschiderea punctului vamal Lipcani-Radauti Prut va permite circulatia a peste 100 de mii de cetateni din raioanele de nord spre piata romaneasca, care va favoriza dezvoltarea economica a raionului Briceni. Inainte, cetatenii din nordul republicii erau nevoiti sa treaca vama prin punctul Costesti-Stanca, la 120 km departare de Briceni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *