Politică

In dialog cu cititorii: Alexandru Tanase, ministrul Justitiei

Intrebare: Am un dosar la Curtea Europeana. Mi s-a spus ca sunt inclusa in rand, am scrisoarea, am numarul, am tot, au trecut patru ani si pana in ziua de azi nu am primit niciun raspuns. Ce sa fac? (Cladarova de la Causeni).

Raspuns: La Curtea Europeana, termenele de examinare a cererilor sunt mai mari decat in fata instantelor nationale. Uneori, examinarea unui caz poate dura chiar si cinci-sapte ani. Daca cererea dumneavoastra a fost pusa pe rol, urmeaza sa fie examinata, dar cand – nu se stie. Dumneavoastra nu aveti cum sa influentati termenele in care se deruleaza procedurile in fata Curtii.

– Si inca ceva. Ni s-a dat un apartament si, cand am vrut sa-l privatizam, am aflat ca acesta era deja privatizat. Stapanul apartamentului dat era Pescov Anatol. El a murit in 2004, iar noua ni s-a dat locuinta in 2007. Cat a trait in el Pescov, apartamentul nu era privatizat, dar in 2005 sotia lui a facut asa ca a devenit proprietara. Judecata putea sa ia o asemenea hotarare?

– Dosarul este complicat si trebuie sa va adresati la un jurist profesionist, care sa va ajute conform legii. Nu incercati sa va descurcati singura, ca o sa aveti dificultati. Gasiti un avocat care sa va consulte exact ce aveti de facut.

I.: Sunt participant la razboiul din Afganistan, am inalte distinctii de stat. Am muncit pana in 2002 in cadrul Garzii financiare din municipiul Chisinau, de la inspector pana la sef de directie. In 2002, s-a format Centrul pentru combaterea Crimelor Economice si Coruptiei. N-am nimerit acolo, din motive cunoscute. Prin judecata, am fost restabilit in functia detinuta anterior, la Garda financiara din componenta Inspectoratului fiscal, care a emis un ordin privind transferul meu la Inspectoratul fiscal Centru. Seful Centrului, pe blanchete speciale, mi-a comunicat ca nu am fost solicitat si nu m-a primit. M-am judecat si cu Centrul. Colegiul Civil al Curtii de Apel constata ca Inspectoratul fiscal a fost lichidat si de aceea nu pot fi reangajat si ca am fost transferat la Centru. Curtea Suprema de Justitie a lasat in vigoarea decizia inferioara. Astfel, nu mai lucrez din 2002. M-am judecat, am fost in Italia vreo doi ani. (Vasile Luca, Chisinau)

R.: Daca Curtea Suprema de Justitie a lasat decizia in vigoare, nu mai puteti face nimic, din cauza ca termenul de prescriptie a trecut. In general, este bine sa va adresati la un avocat atunci cand apare o problema. Dupa opt ani de zile, in mod normal nu aveti cum reveni la examinarea acestui caz. Ati putea sa incercati la actualul director al Centrului. In cazul in care corespundeti cerintelor si daca au locuri de munca disponibile ati putea fi angajat.

I.: Unii judecatori au transformat asa-zisul „termen rezonabil” de examinare a dosarelor intr-o metoda ideala de a se imbogati. Aceste dosare stau prin instante zeci de ani, tinand oamenii in stare de alerta, se iau sume mari de mita. Este vreo cale de luptat cu acest „termen rezonabil”? (Pavel, Chisinau)

R.: Nu trebuie sa luptam cu „termenul rezonabil”. Este o notiune care se foloseste in toate sistemele de drept. Nu poti impune termene concrete de examinare a dosarelor, deoarece fiecare dosar are complexitatea si detaliile sale. Dar cand vorbim de termenul rezonabil, judecatorul care examineaza trebuie sa calculeze care ar fi acesta. Daca se examineaza un dosar foarte simplu, sigur ca termenul rezonabil poate fi de o sedinta sau doua. Daca-i un dosar cu vreo 20 de inculpati, bunaoara, termenul rezonabil poate fi un an sau doi. Important e ca, in perioada in care se deruleaza procesul, sa aiba loc actiuni procedurale. Problema nu-i in termen, este in cei care il aplica.

I.: Am fost in audienta la dumneavoastra in cazul dosarului „Intercapital”, privind neindeplinirea deciziei Judecatii sectorului Buiucani din 2002. Mi-ati spus sa aducem decizia judecatii si sa scriem o cerere despre neindeplinirea hotararii. Asa am si facut, dar am primit un raspuns formal si nu de la dumneavoastra. Noi, timp de 12 ani, am primit mii de raspunsuri formale si am inmormantat aproape o mie de batrani nedreptatiti. A venit timpul sa trecem la actiuni concrete. Cerem audienta repetata. (Lidia Zabolotniuc, Cisinau)

R:. Doamna Zabolotniuc, problema cu „Intercapital” este una foarte veche. V-am spus si in timpul audientei pe care am avut-o, eu nu sunt procuror general, prin urmare nu pot actiona pe dimensiunea penala a acestei situatii. Sigur ca orice hotarare judecatoreasca trebuie executata, dar sunt si aici anumite limite si anumite posibilitati. Va asigur ca noi avem in vizor aceasta problema, sa vedem ce putem face, dar, in asemenea cazuri, din motive obiective este destul de problematica executarea unor asemenea hotararii judecatoresti. De regula, oamenii care construiesc asemenea scheme, piramide, cum a fost „Intercapital”, nu mai lasa in urma lor niciun fel de proprietati, bunuri sau alte posibilitati, ca acei inselati sa fie despagubiti.

I.: Cum poate fi judecata o persoana numai prin probe probabile? Baiatul meu a fost judecat in urma unui accident rutier. Medicul legist a constatat ca, probabil, era el la volan. Cu acest „probabil” doamna Malanciuc a decis, dar nici nu l-a vazut la fata. Am contestat deciziile la Curtea de Apel, la Curtea Suprema de Justitie, unde nici nu ne-au chemat. Va spun ca asa obraznicie si fatarnicie n-am mai vazut. Marsavie ca la Ungheni nu mai exista… (Familia Popa din Ungheni)

R.: N-aveti cum contesta. Asta inseamna ca ati pierdut dosarul si trebuie sa executati hotararea. Avocatul trebuia sa stie despre probele care au fost sau nu au fost administrate. Probatoriul reprezinta un mecanism complex care prevede exact ce situatie si cu ce proba poate fi dovedit. Acum nu mai e posibil sa faceti ceva, deoarece exista o decizie a Curtii Supreme pe care trebuie s-o executati, sa va conformati ei. Referitor la ceea ce se intampla in sistemul de justitie: o sa schimbam lucrurile, dar nu poti dezradacina in doua luni sistemul corupt construit pe parcursul a opt ani de zile. Aveti posibilitatea sa va adresati la Curtea Europeana. Trebuie sa va gasiti un avocat.

I.: Am doua hotarari de judecata si niciuna nu se indeplineste. Una de la Ungheni, privind constructia unui cimitir, iar a doua – de la Curtea Economica. Am cumparat niste bunuri de la Inspectoratul fiscal si mi le-au dat stricate, dar eu am platit bani pentru ele. Oriunde m-as adresa, ma trimit in alta parte. Peste tot ma neglijeaza. Ce sa fac? Executorul a spus ca se indeplineste, dar toate raman pe vechi. De jure da, dar de facto nu. E ca si cum i-ai da omului cecul sa primeasca bani, dar la banca ii spune ca nu-s bani. (Nicolae Mihailov, raionul Ungheni)

R.: Trebuie sa va gasiti un avocat care sa se ocupe de executarea acelor hotarari. N-o sa reusiti sa va descurcati de unul singur. Voi solicita o informatie oficiala de la Oficiul de executare Ungheni, sa vedem ce se intampla.

I.: Din 2001 sunt actionara la Fabrica „Bucuria”, dar ni s-au luat actiunile in mod ilegal. Am depus o plangere la Procuratura Centru. Au deschis un dosar, au depistat ca actiunile ne-au fost furate, dar mai departe… ni se claseaza dosarul. Actele nu ni s-au intors, dar eu am umblat pe drumuri doi ani de zile, am cheltuit mult, sunt invalida de gradul doi. Am depus iarasi o cerere, au deschis iarasi un dosar penal, dar din 2004 pana acum cererea mea sta la Procuratura Centru. Oare cati ani le vor trebui, ca doar nu-i vorba de o crima cu omucidere? (Olga Moisei, Causeni)

R.: Nu am Procuratura in subordinea mea, dar voi face o interpelare, sa vad ce se intampla in acest caz.

– Inca ceva. Sunt consilier local la Causeni. Daca instrainarea unui lot de teren public nu este acceptata de Consiliu, lucrul acesta se face prin judecata. Adica, Judecatoria obliga Primaria sa vanda terenul cutare.

– Cunosc aceasta practica inca din perioada in care eram consilier municipal in Chisinau. Noi ne-am opus constant acestor scheme de instrainare a proprietatii publice. Vom veni cu o serie de modificari in lege pentru a face imposibile pe viitor aceste scheme.

I.: Prezint prin procura interesele surorii mele care este plecata in Spania. A lucrat la Scoala-internat din Hancesti in calitate de contabil sef, dar, odata cu venirea noului director, au fost concediate patru persoane. Din 2006, suntem in litigiu de munca. Am ajuns la Curtea de Apel, apoi la Curtea Suprema, care a intors dosarul la Curtea de Apel. Chiar saptamana asta, a treia oara, la Curtea de Apel ne-au amanat. (Elena Bascanu, Hancesti)

R.: Nu pot sa intervin in activitatea instantelor de judecata. Dar dumneavoastra trebuie sa insistati si sa intrebati judecatorul din ce cauza nu se examineaza in termene rezonabile. Daca credeti ca se tergiverseaza intentionat, trimiteti o plangere la Consiliul Superior al Magistraturii. Numai CSM poate sa verifice daca judecatorii respecta legea in actiunile lor.

I.: Am probleme cu vecinii. Prin anii 1960, tata a suferit din cauza lor. Pe urma, si mama a fost batuta. Toate tin una de alta. Si eu am fost batuta de vecina, pusa la cale de sotul ei. Dosarul e la Procuratura din Orhei. N-am nici un rezultat. Vecinii continua sa-mi sara in cap, mi-au stricat gardul. (Valentina Fratea, Peresecina)

R.: Certurile cu vecinii sau cu gardul stricat nu sunt de competenta ministrului Justitiei. Mergeti la Procuratura si depuneti o plangere, ca sa porneasca un dosar penal impotriva persoanei care v-a batut. Dar Ministerul Justitiei nu are nimic cu asemenea cazuri. Daca dosarul este deschis de doi ani, depuneti o cerere ca sa va spuna din ce cauza dosarul este examinat atat de mult? Solicitati explicatii Procurorului din Orhei.

I. : Candva, am lucrat in sistemul dumneavoastra si stiu ca exista acolo peroane incompetente, aduse de fostul ministru al Justitiei. (Alina, Chisinau)

R.: Trimiteti-mi o scrisoare cu explicatii detaliate in problema la care va referiti si datele de contact, ca sa discutam.

I.: Sotul meu este colaborator al Ministerului Justitiei, la penitenciare. Mai multi colaboratori se intereseaza de anii de pensie. El a fost si colaborator la Ministrul de Interne, trupele de carabinieri. Locuim la Telecentru, in case vechi, de lemn. Suntem mai multi, inclusiv din Fortele Armate. E vorba de legea care prevede sa nu mai primeasca case de locuit. Va spun deschis: militarii sunt dezamagiti de ceea ce faceti dumneavoastra. (Aliona Zuza, Chisinau)

R.: Este o informatie inexacta referitoare la acest proiect de lege. La initiativa Guvernului, in lectura a doua, proiectul a fost modificat substantial. A fost modificata inclusiv legea nr. 121 privind administrarea si deetatizarea proprietatii publice. Potrivit acestor modificari, se pastreaza dreptul statului de a aloca fonduri si de a construi locuinte pe terenurile disponibile, in limitele alocatiilor bugetare pentru fiecare institutie. Inainte de aceste modificari, o serie de legi contineau mai multe reglementari care ofereau drepturi declarative, dar nu reale. Dupa modificarile operate, fiecare minister va avea dreptul sa negocieze alocatii bugetare pentru programe de asigurare cu locuinta a militarilor, politistilor etc. Astfel, persoanele respective au in continuare dreptul sa obtina locuinte de serviciu din alocatiile bugetare. Am pastrat in lege inclusiv dreptul autoritatilor publice locale de a oferi terenuri pentru constructii. Pur si simplu, am transformat un drept iluzoriu in unul real, care se va realiza in masura in care ne va permite bugetul de stat. Cand situatia va fi mai normala, statul va aloca bani.

– Dar oamenii au inteles pe dos si unii sunt foarte inraiti.

– Militarii nu trebuie sa fie inraiti. Ministrul Apararii, domnul Marinuta, a acceptat aceasta propunere. Eu cred ca aceasta este o solutie buna. Modificarile date au fost operate ca rezultat al obligatiei ce rezulta dintr-o hotarare a Curtii Europene pentru Drepturile Omului. La ora actuala, acolo avem peste 400 de titluri executorii, in valoare de zeci de milioane euro.

I.: Am vorbit candva cu dvs. referitor la accidentul din 30 aprilie 2007. Atunci a decedat si feciorul meu. Acel dosar a fost tinut mult la Procuratura Chisinau. Au trecut doi ani si jumatate, dar nu avem absolut niciun rezultat. In ianuarie, am fost la viceprocurorul general Botnaru. Mi-a spus ca a trimis dosarul la Procuratura din Straseni si o sa fie judecata. Procuratura din Straseni ne-a purtat o jumatate de ani degeaba. (Luchian, Panasesti, raionul Straseni)

R.: Domnule Luchian, la ora actuala este numit un nou procuror general. Va sugerez sa-i adresati dumnealui o cerere oficiala si sunt convins ca va reactiona. Ministerul Justitiei nu are competenta legala de a interveni in asemenea cazuri.

I.: In 1985 a fost un concurs republican pentru cel mai bun program la educatia fizica in scoala medie. Eu, adica Moldova, am castigat concursul intre 16 republici si doua orase-erou. Academia de Stiinte a recomandat metodica mea la toate scolile din Uniunea Sovietica. Ministerul Invatamantului si raionul au pregatit documentele ca sa-mi dea titlul de invatator emerit. Dar un comunist din comitetul raional de partid a aflat ca eu sunt fecior de culac, astfel ca din scoala nu mi s-a dat o recomandare si am fost lipsit de acel titlu. Cui sa ma adresez acum, ca sa-mi gasesc dreptatea la 80 de ani? Am toate documentele.
(Boris Vasiliev, Orhei)

R.: E cam complicat. Nu-i de competenta noastra. Totusi, scrieti-mi o scrisoare, cu toate documentele, si trimiteti-o prin posta la Ministerul Justitiei, ca sa ne gandim. Cand vine prin posta, scrisoarea e inregistrata si in mod obligatoriu o sa primiti un raspuns.

I.: Care viceministru al dumneavoastra este responsabil de inregistrarea asociatilor obstesti?

R.: Oleg Efrim. El o persoana experimentata care cunoaste bine acest domeniu.
I.: Inteleg ca noua guvernare e la inceputuri, dar cred ca nu trebuie neglijata activitatea unor primari. Aici sunt angajati specialisti fara concurs. (Margine Lilia, Floresti)

R.: Exista prevederi legale extrem de clare care stabilesc procedura de angajare in serviciul public. Curand vor fi numiti reprezentantii guvernului in teritoriu si ei vor monitoriza legalitatea angajarilor efectuate in administratiile publice locale. Unde vor fi depistate ilegalitati, ele vor fi contestate in instantele de judecata.

I.: Noi, locuitorii regiunii de vile de langa Dobruja, nu departe de Fabrica de carton, timp de o luna de zile suntem terorizati de un grup de depravati. Ei intampina seara femeile care se intorc de la lucru si le bat, le violeaza. Avem copiii si ne temem. Poate nu-i mesajul pentru dumneavoastra, dar pe calea asta am vrea sa atentionam Ministerul de Interne.
R.: Voi aduce la cunostinta Ministrului de Interne aceasta informatie.

I.: Omul de afaceri Sergiu Edu, raposatul, care s-a sinucis spunand ca in R. Moldova nu-i dreptate, este judecat in continuare si dupa moarte. Comunistii au vrut sa-i ia totul, chiar daca are trei copii. (Cristina Gonta, Chisinau)

R.: Cazul Edu este un caz clasic de coruptie in justitie, cand instantele de judecata au fost antrenate in proiectul de acaparare a proprietatilor pe care le avea raposatul Sergiu Edu. In cazul dat, cred ca Procuratura trebuie sa investigheze daca, in general, mai este nevoie de continuarea acestui proces. Dar si sa vada exact cine a sta in spatele acestui scenariu, si cine este vinovate in determinarea la sinucidere a lui Edu.

I.: La Orhei, am lucrat la o intreprindere timp de 17 ani, pana a privatizat-o Ion Lozovan. La Inspectia muncii din oras mi-au dat dreptate, dar, pana la urma, am fost eliberata cu articolul de neincredere. Am ajuns cu procesul la Curtea Europeana. Este posibil de urgentat?

R.: Nu-i posibil. Un proces la Curtea Europeana poate dura si cinci-sase ani.

I.: In centrul satului nostru erau vreo trei hectare de pamant pentru constructii sociale – farmacie, magazin, gradinita -, dar primarul Mihail Secrieru a privatizat acest teritoriu, ca apoi, in urma unui dosar penal, sa-l dea vestitului Valentin Mejinschi, care are si casa pe acest lot. Cer o interventie rapida. (Danelciuc, Dumbrava, Chisinau)

R.: Cunosc faptul ca Procuratura Generala a investigat unele cazuri dubioase de instrainare a proprietatilor publice. Un lucru e clar: toate instrainarile de teren din administratiile publice locale trebuie sa fie facute prin licitatie. Daca procedura a fost incalcata, tranzactiile pot fi contestate in instanta de judecata, si pot fi anulate. Ar fi bine ca consilierii locali sa aiba o discutie pe marginea acestei probleme. Daca faptele se adeveresc, trebuie inceputa procedura de anulare a contractelor, ca sa fie intors ceea ce a fost privatizat ilegal.

I.: Guvernul actual n-a intreprins nimic pentru finantarea si dotarea sistemului judecatoresc, imbunatatirea conditiilor de munca, suplimentarea numarului de judecatori, instituirea functiilor de asistent al judecatorilor, reformarea Procuraturii, reforma INJ, care a devenit sinecura pentru rude si apropiati. Cand va fi lansata reforma reala in justitie? (cometator@mail.md)

R.: O parte din proiectele de legi care au ca scop asigurarea bunei functionari a justitiei au fost pregatite, o parte sunt in procesul de realizare, alta – a fost trimisa la guvern. Cu toate acestea, o reforma ampla in justitie va fi posibila numai atunci cand proiectele date vor avea o sustinere parlamentara reala si solida. Pentru moment, mai exista unele aspecte principiale asupra carora nu avem unanimitate din partea partenerilor nostri de coalitie. Personal, sunt convins ca orice ezitari in reformarea justitiei sunt foarte periculoase pentru buna functionare a institutiilor democratice din Moldova.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *