Actualitate

In doua luni au fost clonati 400 de mii de moldoveni

Incep sa iasa la iveala toate schemele si metodele cu care comunistii au falsificat alegerile din 5 aprilie. Marti Curtea de Apel Chisinau a interzis, la cererea comunistilor, copierea si scanarea listelor de alegatori. Potrivit celor trei formatiuni care contesta scrutinul – PL, PLDM si AMN -, acest fapt nu este deloc intamplator, la fel cum nu este intamplatoare „regizarea” devastarii Presedintiei si Parlamentului, pentru a sustrage atentia de la sutele de mii de fraude comise.

Miercuri, PL, PLDM si AMN au prezentat primele probe despre falsificarea alegerilor, dupa verificarea unui procent mic din listele cu alegatori. Cei trei lideri ai Opozitiei sunt inclinati sa creada ca au fost falsificate intre 20 si 30 la suta din voturi per total. Totodata, sustin ca au fost tiparite peste 100.000 de Buletine de Identitate (BI) false. In cateva zile s-a gasit ca 5166 de persoane au votat la mai multe sectii de votare, in 3280 de cazuri s-a votat cu acte cu aceleasi serii si numere de BI, 1600 de persoane au votat in baza altui document decat BI, iar 1000 de semnaturi sunt falsificate. Ei au afirmat ca inca nu au toate datele cu mortii si cu persoanele plecate peste hotare care au votat, dar ca numarul acestora se ridica la cateva sute.

Chisinauienii Alexandru ?aran, domiciliat pe str. Ismail, si Nicolae Ursu, domiciliat pe str. Sciusev, au aceleasi serie si numar la BI – A01021324. Si astfel de cazuri sunt cu zecile de mii pe listele electorale, arata PL, PLDM si AMN. Morarita Constantin Victor a votat cu numere de identificare care, la verificare, s-a constatat ca apartin, de fapt, lui Maftiuc Alexandru, nascut in 1918. Intr-un sat cu 300 de alegatori de la nordul Moldovei sase persoane au votat de doua ori cu fise de insotire diferite.

Peste 100.000 de buletine de identitate false

Potrivit celor trei lideri de partide, Mihai Ghimpu, Vlad Filat si Serafim Urecheanu, in ajunul alegerilor Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) a eliberat peste 100 de mii de BI false, care au fost furnizate oamenilor de incredere ai comunistilor. In afara de asta, MDI a eliberat, de asemenea, zeci de mii de fise de insotire ale BI si forme nr. 9. Numai verificarea catorva localitati din trei raioane a scos la iveala faptul ca peste 3200 numere de identificare apartin mai multor persoane. Aceste fapte probeaza si cresterea brusca a populatiei cu drept de vot in ajunul scrutinului.

Serafim Urecheanu a relatat ca listele intocmite de primarii au fost inlocuite pe ultima suta de metri cu listele venite de la MDI, asta in ciuda faptului ca CEC a recomandat ca acestea din urma sa fie doar consultative. Urecheanu a afirmat ca, nu in zadar, presedintele Voronin l-a decorat, in ziua de 7 aprilie, pe Pavel Buceatchi, ministrul Dezvoltarii Informationale, cu Ordinul „Gloria Muncii” pentru „contributie deosebita la edificarea societatii informationale in RM”. Vlad Filat a adaugat ca Buceatchi a fost decorat pentru ca „a asigurat legatura mortilor cu PCRM”.

400 mii moldoveni clonati

„La 17 martie 2009 CEC aproba lista de baza cu 2.549.804 de alegatori. Din informatia privind numararea voturilor pe circumscriptii electorale (www.cec.md) reiese ca in lista de baza la alegerile din 5 aprilie sunt inclusi 2.583.129 cetateni, sau cu 33.325 cetateni mai mult. In alta informatie oficiala de la CEC numarul cetatenilor inclusi in lista de baza este de 2.564.710. In baza caror acte apare acest excedent de alegatori in lista de baza?”, a intrebat retoric Veaceslav Negruta, expert economic, care a candidat pe listele PLDM. Negruta a analizat si toate rapoartele demografice din ultimii anii care atesta un spor natural negativ. In plus, el a mentionat ca la alegerile locale din 2007 au votat doar 2.226.167 cetateni… Potrivit analizei lui Negruta, populatia RM s-a marit „din senin”, in ultimele doua luni, cu aproximativ 400 mii de cetateni cu drept de vot. In afara de asta peste o suta de mii de cetateni au votat pe listele suplimentare.

Fraudarea prin listele suplimentare

Ghimpu a declarat ca pana acum s-au gasit in Chisinau peste 5000 de persoane care figureaza in listele suplimentare de la diferite sectii. Cei trei presedinti de partide au spus ca cele mai multe probleme le-au avut la Chisinau, atunci cand au vrut sa copieze listele de alegatori. Ei au adaugat ca nu au vazut nicio lista din sectorul Rascani din capitala, acolo unde ar putea fi cele mai multe fraude. De asemenea, nu au avut acces nici la listele din sectiile de peste hotare pentru a demonstra votul multiplu. Cu toate acestea, sunt clare deja schemele cu care au operat comunistii. Vasile Untila din Discova, r-l Orhei, a votat la sectia deschisa la Bucuresti, in baza pasaportului, acolo unde are pusa si stampila „votat”. Cu toate astea, el a mai votat o data si in sat, asa cum reiese din semnatura din lista de baza. Reprezentantii PL, PLDM, AMN sustin ca numarul enorm de mare de votanti din listele electorale suplimentare, de peste 117 mii de cetateni, a avut un rol important in procesul de fraudare a alegerilor. Ei au mentionat ca o mobilitate mai mare exista in oraselele mari, acolo unde s-ar putea explica numarul mare de alegatori pe aceste liste, dar nu si la sate. In unele localitati, cum ar fi Solonet, r-l Soroca, votul s-a facut preponderent in baza listelor suplimentare (in lista de baza au fost inclusi 461 de alegatori, iar in listele suplimentare – 334).

Liste cu alegatori din 2005

In afara de aceste scheme guvernantii au folosit abuziv urna mobila, au permis votarea cu alte acte decat cele prevazute de lege, s-a votat pana si cu permisul de conducere sau certificatul de inmatriculare auto, iar multe liste nu includ datele din BI, nemaivorbind de cazurile de la Rezina unde listele cu alegatori erau scrise de mana. In una din sectiile de votare din raionul Hancesti reprezentantii celor trei partide au gasit in sacii sigilati liste cu alegatori datate cu 6 martie 2005 gata semnate. Nimeni nu poate sa confirme sau sa infirme daca voturile nu au fost aruncate in baza rezultatelor inregistrate in urma cu patru ani.

Ghimpu a spus ca aceste cazuri sunt doar „un inceput”. Cele trei partide vor prezenta primele probe la Curtea Constitutionala si vor cere prelungirea termenului de verificare a listelor cu alegatori. „Aceste scheme au fost utilizate si in alegerile din 2005. Putem spune ca PCRM foloseste democratia doar pentru a se mentine la putere si ca niciodata acest partid nu a avut increderea populatiei”, a spus Ghimpu. In acelasi sens, Urecheanu a mentionat ca alegerile din 5 aprilie reprezinta o batjocura fata de sistemul electoral din RM.

Comunistii si-au asigurat din timp „victoria”

Numerosi experti si observatori internationali au atras atentia cu mult timp inainte de inceperea campaniei electorale ca aceasta va fi viciata din cauza monopolului comunist in domeniul mass-media. Principalele obiectii si temeri au vizat partizanatul posturilor publice de radio si televiziune, fapte care s-au adeverit ulterior.

Conform estimarilor noastre, peste 90% din audiovizualul moldovenesc este controlat de comunisti si de acolitii lor. Este vorba nu atat de numarul de institutii media existente in RM, cat de acoperirea lor teritoriala si de impact. Vom mentiona ca, potrivit sondajelor, peste 90 la suta din moldoveni se informeaza exclusiv de la TV, in timp ce doar 24% se informeaza din ziare.

Toate cele trei frecvente cu acoperire nationala – „Moldova 1”, „2 plus” (fosta TVR 1) si „Pervii kanal v Moldove” sunt controlate de PCRM. Un alt post TV pro-comunist cu acoperire de peste 70% din teritoriul RM este NIT. Legat de acest post, vom mentiona doar ca Ludmila Belcencova, vicedirector la NIT, a fost aleasa deputat in parlament pe listele PCRM. Tot comunistilor le apartine si postul N4. Acesta din urma este difuzat doar prin cablu in principalele orase ale republicii. Proprietarul N4, Aleksandr Petkov, este si patronul agentiei informationale multimedia „Omega”. Este fost consilier pentru politica externa a lui Voronin si fost purtator de cuvant PCRM. Impreuna cu Mark Traciuk, formeaza creierul agitatiei si propagandei comunistilor. In aceasta armata de jurnalisti a comunistilor trebuie sa includem si pe cei de la televiziunea personala a lui Rosca – EU TV, care au denigrat cel mai mult partidele democratice. In ajunul alegerilor EU TV, cu ajutorul guvernului, si-a extins foarte mult acoperirea, ajungand la circa 60% din teritoriul RM. Dintre posturile de radio, ramane necontrolat de guvernanti doar „Vocea Basarabiei” si cateva statii minuscule locale.

Nesuspendarea primelor persoane in stat

Nesuspendarea din functii a presedintelui V. Voronin, a premierului Z. Greceanai si a spicherului M. Lupu pe durata campaniei a insemnat utilizarea abuziva a resurselor administrative si, implicit, conditii inegale intre concurenti. Acest fapt a dat frau liber presei pro-Putere sa umple programele de stiri cu propaganda comunista. Numai intr-o luna de campanie Voronin, Greceanai si Lupu, sub pretextul intalnirilor de serviciu, au vizitat un numar-record de localitati, participand la inaugurarea caselor de cultura, dare in exploatare a conductelor de gaze, apeducte etc. In unele zile cei trei mari demnitari vizitau si cate doua sau chiar trei localitati, unde faceau publicitate deschisa pentru PCRM. In alte cazuri cetatenii au fost chiar amenintati sa voteze comunistii. Declaratia lui Voronin de la Ceadar-Lunga – „Ce, trebuie sa va batem ca sa ne iubiti?” – a facut inconjurul lumii. In astfel de conditii este greu de crezut ca cetateanul a ales liber fiind bine informat.

Majorarea de pensii si salarii incepand cu 1 aprilie

Un alt factor care a influentat votul au fost indexarile de pensii si salarii din ajunul scrutinului. Potrivit analistilor, acest fapt poate fi numit corupere si i-ar fi influentat decisiv pe o mare parte din indecisi. Amintim ca toata campania comunistilor s-a bazat pe denigrarea partidelor de opozitie, pe care le-au numit „partide-criza”, mintindu-i pe oamenii neinformati ca aceste formatiuni nu sunt in stare sa achite salariile si pensiile.

Distributia de ajutoare umanitare

TIMPUL a relatat in mai multe randuri despre descinderea primelor persoane in stat in diferite localitati, facand diverse donatii din numele personal cu ajutoarele umanitare venite la guvern. Un exemplu in acest sens il reprezinta cele doua vizite, in numai doua saptamani, a spicherului Marian Lupu in satul Larga, r-l Briceni. La toate vizitele electorale ale PCRM au fost distribuite colete cu ajutoare, fapt interzis de Codul electoral. Potrivit partidelor politice de opozitie, in campanie au fost distribuite o mare parte din ajutoarele umanitare venite in RM pentru lichidarea secetei 2007 si inundatiilor din 2008 care intentionat au fost puse deoparte.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *