Editorial

În fiecare sat – câte un consulat!

Inițiativa aparține comunităților rusești din R. Moldova, dar și unor cunoscute personalități politice care optează pentru consolidarea statalității republicii noastre. În cadrul unei conferințe de presă, V. Șelin a salutat decizia autorităților de la Chișinău, declarând că consulatul Rusiei din „capitala de nord” a R. Moldova, Bălți, trebuie să devină, de fapt, un comitet organizatoric care s-ar ocupa de transformarea orașului Bălți într-o capitală a unei noi unități administrative independente. Orașul Bălți este un oraș rusesc și, respectând litera și spiritul legislației europene, trebuie declarat parte componentă a Federației Ruse. 

Referindu-se la solicitările unor cetățeni de a se deschide consulate rusești și în localitățile lor, un oficial de la Ministerul de Externe a declarat, ieri, la un briefing că solicitările vor fi examinate cu toată atenția și că decizia finală va fi adoptată în funcție de faptul dacă ea întrunește condițiile necesare. Potrivit lui, conducerea R. Moldova plasează relaţiile cu toate localitățile din Moldova în care locuiesc reprezentanți ai minorităților naționale „în contextul bilateral R. Moldova – Federaţia Rusă”.

Problema deschiderii consulatelor rusești în localitățile vizate a fost discutată și în Consiliul Alianței. Potrivit unor informații neconfirmate încă oficial, unul dintre liderii Alianței a declarat că s-a răzgândit și, dacă până acum opta pentru un consulat rusesc în fiecare raion, acum pledează pentru deschiderea consulatelor rusești în toate localitățile, dacă o cer cetățenii. Pentru noi, a precizat el, „voința cetățenilor e lege”, iată de ce susținem lozinca „În fiecare cătun – câte un consulat rusesc”. Nu mi se pare corect din punct de vedere științific ca în fiecare sat să fluture numai drapelul tricolor – asta dacă dorim cu adevărat consolidarea statalității R. Moldova din punct de vedere politic, a conchis acesta.
Această poziție a fost susținută și de o parte din analiștii politici patrioți, printre care și Victor Grohălău care a declarat la o emisiune TV că, deoarece România a cedat în 1940 Basarabia fără niciun foc de armă, Rusia are dreptul să deschidă consulate în fiecare primărie, școală, spital și bibliotecă din RM.

La rândul lor, mai mulți reprezentanți ai societății civile au susținut lozinca „În fiecare sat – câte un consulat”, declarând că numai astfel pot fi respectate pe deplin drepturile omului. Mai reticente în această problemă s-au dovedit unele partide extraparlamentare care consideră că deschiderea unor consulate rusești în localitățile populate compact de ucraineni, găgăuzi, bulgari este doar un pas spre respectarea sentimentelor naționale ale minorităților etnice. Este necesar ca în aceste localități, pe lângă consulatele rusești, să fie deschise și consulate ale Ucrainei, Turciei și Bulgariei. Această poziție a fost salutată de I. Dodon care într-un articol plasat pe blogul său susține că rezolvarea problemei Transnistriei începe de la deschiderea consulatelor Rusiei, Ucrainei, Turciei și Bulgariei în toate localitățile din R.

Moldova, indiferent de componența națională a acestora. Suntem moldoveni, urmași ai lui Ștefan cel Mare, și pentru a opri românizarea și a consolida statalitatea noastră moldovenească există o singură soluție – un consul rusesc pe lângă fiecare moldovean.

Într-un comunicat de presă al Guvernului pe acest subiect se subliniază că, în ultimul timp, o parte a presei, în loc să reflecte eforturile guvernării de a deschide consulate rusești, continuă să abordeze subiecte provocatoare și nerelevante, precum ar fi nivelul scăzut de trai al populației, salariile și pensiile mici, migrația necontrolată, corupția, criminalitatea, lipsa de independență a justiției și altele de acest fel, care nu contribuie la soluționarea problemei Transnistriei și la consolidarea statalității moldovenești.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *