Politică

In Romnia, fara vize

Cetateni moldoveni care locuiesc in zona de 30 km de la Prut ar putea intra in Romania fara vize, probabil, din a doua jumatate a lunii februarie. Cel putin asa reiese, tinand cont de durata procedurilor care urmeaza dupa promulgarea, luni, de catre presedintele roman, Traian Basescu, a Legii privind ratificarea Acordului moldo-roman privind traficul de frontiera.

Totodata, premierul Vlad Filat a declarat la PRO TV ca „a avut o discutie de principiu” cu partea romana pentru a conveni ca, pana la perfectarea permiselor de mic trafic, moldovenii vizati de acord sa poata trece granita doar cu pasaportul, insotit de un supliment special. O practica similara exista intre Ungaria si Romania, pana la aderarea la UE.

Acum, ramane ca legea sa fie publicata in „Monitorul Oficial” al Romaniei si partea romana sa notifice despre promulgare Ministerul de Externe al RM, dupa care, in 30 de zile, acordul va fi aplicabil. Surse de la minister ne-au declarat ca nu au primit deocamdata notificarea, dar ca s-ar putea intampla in cateva zile.

Acordul privind traficul la frontiera a fost semnat de guvernele Romaniei si R. Moldova la 13 noiembrie 2009. Chisinaul a dorit ca documentul sa intre in vigoare de la inceputul anului curent, dar alegerile din Romania si evenimentele postelectorale au intarziat procesul. Potrivit Acordului, cetatenii care locuiesc in mod legal, de cel putin un an, pe o raza de 30 km de la granita comuna vor putea sa intre si sa ramana in zona de frontiera similara a statului vecin pentru o perioada neintrerupta de trei luni. Acordul este important mai ales pentru basarabeni, care, astfel, vor putea intra in Romania fara vize, pe baza pasaportului insotit de permisul de mic trafic, care va fi eliberat gratuit de consulatele Romaniei si va fi valabil doi-cinci ani. Potrivit unor estimari neoficiale, circa 1,5 mln. de cetateni moldoveni vor putea profita de prevederile acestui acord.

Cum vor arata permisele de mic trafic nu se stie, deocamdata. Insarcinatul cu afaceri al Romaniei la Chisinau, Alexandru Muresan, ne-a declarat ca Ministerul de Interne de la Bucuresti gestioneaza acest aspect, viitorul document urmand sa fie conform legislatiei europene. Totodata, misiunea diplomatica anticipeaza un flux mare de solicitari de permise de mic trafic si se pregateste sa faca fata situatiei. Intre altele, s-a anuntat concurs pentru angajari suplimentare de personal. Totodata se lucreaza in directia deschiderii celor doua consulate romanesti programate la Cahul si Balti. Potrivit lui Muresan, procesul se afla la etapa perfectarii actelor de vanzare-cumparare a cladirilor pentru sedii.

Totodata, prim-ministrul RM, Vlad Filat, a declarat ca viitorul sediu al consulatului de la Cahul ar putea fi demonstrat in cadrul vizitei la Chisinau a presedintelui roman Traian Basescu, pe 27-28 ianuarie. Premierul a spus ca va aborda in discutia cu seful statului roman mai multe chestiuni convenite in cadrul vizitei la Bucuresti, dar care nu au fost inca realizate. Vlad Filat s-a referit la problema punctului de trecere a frontierei Radauti-Lipcani si la ajutorul financiar de circa 23 mln. euro, promis Republicii Moldova de catre Romania.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *