Externe

În Rusia se înmulţesc falşii veterani

Cel mai tânăr participant la luptele celui de-Al Doilea Război Mondial ar trebui să aibă în prezent minimum 85 de ani. În Federaţia Rusă mai trăiesc circa 200 mii de bărbaţi care au atins această vârstă. Desigur, nu toţi din ei au luptat sau chiar au făcut armata. De aceea, bătrânii de 65-70 de ani care îşi etalează medaliile „Pentru Vitejie” în mod evident nu au nicio legătură cu evenimentele de pe front. În al doilea rând, trebuie amintit faptul că în 1985 a avut loc o devalorizare a statutului de veteran, deoarece autorităţile sovietice au început să elibereze carnete de veteran şi medalii tuturor celor care au avut vreo tangenţă cu Al Doilea Război Mondial, inclusiv ruşilor care au luptat în trupele lui Hitler. În fine, în 1995, preşedintele Boris Elţîn a promulgat Legea veteranilor care s-a extins asupra persoanelor care nu au fost niciodată pe câmpul de luptă. 

În prezent, medalii în piept îşi agaţă bătrâni care nici măcar formal nu cad sub incidenţa acestei legi. Aceştia îşi cumpără ordinele la piaţa de vechituri şi se prezintă la manifestaţiile de pe 9 mai ca veterani de război. Având în vedere că amploarea evenimentelor organizate cu ocazia Zilei Victoriei a cunoscut o adevărată explozie în perioada lui Vladimir Putin, bloggerii ruşi au simţit aici mâna Kremlinului. Autorităţile ruse au nevoie de astfel de „veterani” devotaţi care nu se vor plânge de pensiile mizere şi medicamentele scumpe, nu vor scoate o vorbă despre faptul că promisiunile regimului de guvernare sunt tot mai mari, iar numărul lor este tot mai mic. În curând, veteranii adevăraţi vor dispărea cu totul. Vor rămâne doar cei deghizaţi, care vor veni, la fel ca Moş Gerilă, o dată în an, ca să întruchipeze victoria ruşilor în Al Doilea Război Mondial. Unii bloggeri presupun că există oameni speciali însărcinaţi să găsească pensionari pentru a-i îmbrăca în uniforme de paradă pline de medalii şi a-i instala la tribună alături de Putin şi Medvedev. Pseudo-veteranii au o singură sarcină: să menţină în viaţă cultul Victoriei în marele război pentru apărarea patriei.

În prima poză de mai jos apare o femeie misterioasă în uniformă de general-maior decorată cu două stele: Erou al URSS și Erou al Muncii Socialiste. Pe parcursul întregii istorii a Uniunii Sovietice, scrie sursa citată, singura femeie care a fost decorată cu aceste două medalii a fost Valentina Grizodubova, pilot de avion, decedată în 1993. Iar ultima medalie Erou al Muncii Socialiste a fost decernată interpretei de operă Bibiguli Tuleghenova (Kazahstan) pe 21 decembrie 1991. Mai mult decât atât, o fotografie realizată un an mai devreme, în 2010, arată un avânt fulminant al femeii în cariera de veteran. În doar câteva luni, pensionara-locotenent a ajuns general.


2011


2010

Acesta nu este singurul caz. Mai jos vă prezentăm alt pensionar deghizat de Ziua Victoriei. El deține două stele Erou al URSS, o stea Erou al Muncii Socialiste și tocmai șapte ordine Lenin. În perioada sovietică au existat doar 154 de persoane decorate de două ori cu steaua Erou al URSS. Potrivit unor date oficiale, doar 27 au mai rămas în viață: 24 de cosmonauți și trei aviatori. Decorațiile din parte dreaptă a uniformei sugerează însă că tipul ar fi lucrat în KGB. În partea stângă a pieptului, sub stele, se văd tocmai șapte ordine Lenin. Doar trei persoane au primit ordinul Lenin de șapte ori: ministrul industriei Serghei Afanasiev, mareșalul Ivan Bagramian și mareșalul Simion Budionîi.

În centrul Moscovei pot fi întâlniți nu doar falși veterani sau ofițeri KGB, ci și pseudo-marinari. În pozele de mai jos figurează un alt actor care într-un singur an a reușit să avanseze până la gradul de căpitan de prim rang. Medaliile de pe pieptul marinarului sunt agățate haotic, printre ele fiind și decorații din perioada țaristă.


2010


2011

Iată un reportaj realizat de postul de televiziune rus REN-TV

Timpul.md după UA Today

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *