Timpul.md

Actualitate 26 August 2017 | 13:20

În satul Parcova din raionul Edineț a fost găsit un cocostârc inelat în Ungaria

În cadrul Recensământului cuiburilor de cocostârci din Moldova, în localitatea Parcova din raionul Edineț a fost găsit primul cocostârc inelat în Ungaria.

Potrivit agenției INFOTAG, membrii Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) au spus că a fost găsit un cuib de cocostârc cu patru pui. Alături de cuib se afla pasărea adultă, unul dintre părinții puilor, care avea atașat la piciorul stâng un inel hexagonal plastic de culoare neagră, pe care era trecut un cod alfa-numeric care indica țara unde pasărea a fost inelată, Ungaria.

 Ornitologii din Ungaria au declarat că cocostârcul a fost inelat în luna iunie a anului 2011, în primul an de viață. Puiul, împreună cu cei patru frați ai săi, au apărut în cuibul situat în localitatea Szeremle, județul Bacs-Kiskun. De la data la care a fost inelat, aceasta este prima detectare a cocostârcului.

Potrivit sursei, inelarea păsărilor este o metodă folosită încă din secolul al XIX-lea, ce are scopul de a urmări traseul pe care îl parcurg păsările sălbatice de-a lungul vieții și pentru a afla speranța de viață a acestora. Inelarea reprezintă marcarea păsărilor prin ataşarea în jurul piciorului a unui inel de metal sau de plastic, care conţine un cod alfa-numeric unic, pe baza căruia se poate afla de la centrala ornitologică din țara în care a fost inelată pasărea date precum: specia, sexul, data şi locul capturării sau persoana care a făcut inelarea.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus