Afaceri

In vreme de criza, oamenii cu idei fac mii de euro

Reorientarea profesionala poate fi, in timpul recesiunii, o solutie salvatoare. Cei care opteaza pentru munca pe cont propriu pot castiga un venit peste medie. Dintre domeniile peste care nu s-a abatut criza, industria IT ramane fruntasa…

Dolarii vin de la Apple

Vlad Lungu din Brasov e unul dintre romanii care s-au dezlegat de sefi si program de lucru ca sa castige bani pe cont propriu, lucrand de acasa. Povestea succesului sau este o istorie de cativa ani in care si-a gestionat, pe langa venituri, tot ce a invatat sa faca fara niciun ajutor: programare, softuri, animatii, grafica si aplicatii pentru telefoane destepte. Din toate acestea castiga, lunar, peste 4000 USD, pe care-i investeste in aparatura sau domenii de site-uri pentru viitoare proiecte.

Usurinta cu care tanarul de 28 de ani vorbeste despre bani vine din aceeasi usurinta cu care ii face. „E vorba de minte. Daca o ai, e foarte simplu. Nu sunt sume mari, de milioane, pentru ca m-ar cauta unii pe-acasa sa le dau taxa de protectie”, spune usor amuzat Vlad. De calculatoare s-a apucat fulgerator. A inceput cu tehnologia romaneasca, a computerelor HC, pentru care a vrut sa conceapa un joc. Ceva nu i-a mers, dar nu s-a lasat… Acum, Vlad face diferite aplicatii pentru i-Phone-ul de la Apple. „Oricine se pricepe la programare poate face asta. Intri in reteaua lor de distributie, incarci aplicatia, apoi cei de la Apple o vand utilizatorilor de i-Phone”. Prima aplicatie a fost o busola ce arata punctele cardinale in functie de pozitia soarelui. „Mi-a luat vreo doua luni pana s-o fac”. Dar, dupa o luna, Vlad a primit in cont 3500 USD din America. Din vanzarile ideilor lui, Apple ia 30%, romanul 60%, iar 10% sunt impozitele pentru statul american. „Busola inca se mai vinde, pentru ca sunt 40 de milioane de utilizatori i-Phone in lume…”.

„Jucaria” care a intrat in topul celor mai utilizate aplicatii si cu care castiga bani in continuare este „Squeeze it”, un program de deformare a fotografiilor. „A ajuns in toate tarile. In primele doua saptamani am dat-o gratis, cand s-a downloadat de 100.000 de ori. Am mai scos-o din circuit pentru un upgrade, iar in zilele acelea faceam cam 12 dolari pe zi”, povesteste Vlad, in timp ce modifica cu degetul pe ecran obrajii lui Obama… Dupa o luna de la lansare, Vlad a mai primit vreo 6000 USD. Ceea ce il nemultumeste sunt taxele mari la bancile romanesti: „Asta e singura mea problema aici, comisioanele. Eu muncesc si ei iau banii”, spune el. Programatorul n-are teama de concurenta sau de cei care se pot imbogati, peste noapte, reluandu-i ideile. „I-Phone-ul e un bebelus, dar va face revolutie cum a facut PC-ul. In momentul acesta, sunt cam 20.000 de oameni care fac acelasi lucru ca si mine, dar putini romani. De aceea, indemn pe oricine are idei sa faca asta”.

Asadar, IT-ul e un domeniu care nu a fost prea mult afectat de criza. Ba mai mult, aici sunt si joburi pentru incepatori, pentru care se ofera peste 5000 RON. Andrei Coman din Bucuresti, student in anul II la Matematica-informatica, lucreaza inca din primul an de facultate intr-o companie producatoare de jocuri video. La 21 de ani, are un salariu de 1500 de euro pe luna: „E un salariu foarte mare tinand cont ca inca studiez. Ocup functia de „game tester”. Fac la serviciu ceea ce fac si acasa: ma joc la calculator. Trebuie sa gasesc si sa raportez defectele intalnite. Practic, sunt responsabil cu buna functionare a jocurilor care urmeaza sa fie lansate pe piata”.

Fotograf: 2000 de euro/luna

Acum sase luni, Mihai Banu, in varsta de 39 de ani, din Constanta, a ramas fara slujba din cauza restructurarilor care s-au facut in compania pentru care a lucrat.
„Sunt tata a trei copii. Eram disperat. Am lucrat ca sudor 12 ani si nu stiam sa fac nimic altceva, dar aveam o pasiune: fotografia. Pentru ca nu aveam nicio alta varianta, m-am apucat de un curs de fotografie”, povesteste constanteanul. Dupa ce l-a absolvit, Mihai si-a luat un certificat de liber profesionist si a inceput sa lucreze ca freelancer. „In prima luna am mers doar la nunti, botezuri si aniversari. Apoi, o cunostinta m-a chemat sa fac poze pentru un eveniment organizat de firma ei. Din ce in ce mai multa lume a inceput sa ma solicite. Desi sunt nou in aceasta breasla, lucrez de doar patru luni ca fotograf, am inceput sa castig minimum 2000 de euro pe luna. Stiti cum se zice: un sut in fund, un pas inainte”, spune el cu convingere.

Dupa „Evenimentul Zilei”
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *