Actualitate

ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ: Schimbările climatice pot diminua cu 90% habitatul speciilor de eucalipt din Australia

”Am studiat distribuția de astăzi a copacilor de eucalipt și care ar putea fi aceasta peste 60 de ani, ținând cont de scenariul schimbărilor climatice”, a declarat co-autorul studiului, profesorul asociat Bernd Gruber de la Universitatea din Canberra. ”Am descoperit că habitatele disponibile acestei specii au suferit o schimbare majoră și am văzut unde se va ajunge. Am folosit (aceste date — n.r.) pentru a identifica zonele ce ar putea fi esențiale pentru conservare”, a explicat acesta.

Cercetarea, publicată în Nature Climate Change, se bazează pe scenariul intermediar emis de Grupul Interguvernamental privind Schimbările Climatice (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC), care trage un semnal de alarmă privind un ”vârf” al emisiilor în 2060, ce va duce, până în 2100, la creșterea temperaturii cu 3 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială.

Concluziile arată că doar câteva specii de plante își vor mări zona de habitat în această perioadă, iar habitatul a peste 90% din speciile de eucalipt se va micșora, în medie, cu 50% în următorii 60 de ani. Șaizeci dintre speciile studiate — în special ”mallee” (Eucalyptus stricta) — se crede că vor dispărea complet din zonele actuale.

Potrivit dr. Gruber, acest lucru se va întâmpla din cauza restrângerii regiunilor cu temperaturile și ploile necesare pentru supraviețuirea speciilor de eucalipt. Astfel, zonele care sunt actualmente preferate de speciile de eucalipt — Queensland, vestul Australiei, Victoria și regiuni din New South Wales ? vor deveni mai calde, iar distribuția speciilor precum Eucalyptus largiflorens, Eucalyptus marginata și Eucalyptus regnans se va reduce.

Acestea vor fi înlocuite cu alte specii de copaci, însă diversitatea mediului va avea de suferit, potrivit dr. Gruber. ”Nu vă gândiți că Australia va deveni aridă, sau că nu vor mai exista copaci, nu e cazul. Însă, biodiversitatea copacilor din Australia va fi redusă”, a explicat specialistul care a subliniat că acest lucru va avea un efect negativ și asupra viețuitoarelor. ”Dacă dispar copacii, vor dispărea și unele insecte și apoi probabil și unele păsări. Nu va fi o schimbare doar în ceea ce privește copacii, ci în toată biodiversitatea Australiei”, a declarat acesta. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *