Actualitate

ÎNCĂLZIREA GLOBALĂ: Fenomenul albirii coralilor îngrijorează ONG-urile australiene

Unele zone ale parcului marin înregistrat de către UNESCO ca patrimoniu mondial, coralii au devenit albi sau gri, fenomenul fiind deosebit de „grav” în partea de nord a acestui perimetru, a declarat Guvernul australian duminică.

Potrivit World Wide Fund for Nature (WWF), zone mari de corali din apropierea insulei Lizard și-au pierdut complet culoarea și se luptă să rămână în viață.

„Reciful se poate reface, dar noi trebuie să accelerăm tranziția spre forme de energie mai curate și regenerabile pentru a reduce poluarea din agricultura și despăduririle”, a declarat Richard Leck, purtătorul de cuvânt al WWF.

Coralii se albesc ca urmare a condițiilor anormale de mediu, cum ar fi creșterea temperaturii apei, fenomen ce duce la eliminarea algelor simbiotice aflate la originea culorilor acestor animale marine.

Coralii își pot recâștiga strălucirea în cazul în care temperatura apei scade și algele îi colonizează din nou.

„Imaginile pe care le vedem în nordul Marii Bariere sunt un dezastru. Guvernul statului Queensland și guvernul federal ar trebui sa le ia în considerare ca alertă roșie și să acționeze în consecință”, a declarat Shani Tager, purtătorul de cuvânt al ‘Greenpeace Australia Pacific’. Marea Barieră de Corali ce cuprinde circa 3.000 de recifuri și 300 de insule este situată în Marea Coralilor, întinzându-se de-a lungul a 2.600 de kilometri în nord-estul Australiei, în apropiere de coasta Queensland-ului.

Organizația a solicitat autorităților să revizuiască politica minieră bazată pe cărbune, subliniind că acest tip de combustibil "a jucat un rol major în schimbările climatice, în creșterea temperaturii apelor și în distrugerea vieții și a culorii recifurilor".

Ministrul mediului Greg Hunt, care a survolat duminică această zonă maritimă, a declarat că trei sferturi din recif au fost afectate de fenomenele de albire în proporție ‘scăzută’ sau ‘moderată’.

De asemenea, în Noua Caledonie, situată la 1.500 de kilometri în estul Australiei, un episod masiv de albire a coralilor a fost observat recent de către oamenii de știință.

Al doilea cel mai mare ansamblu coralifer din lume după Marea Barieră australiană, reciful din Noua Caledonie face parte, de asemenea, din Patrimoniului Mondial al UNESCO, amintește AFP. 

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *