Timpul.md

Actualitate 24 Aprilie 2018 | 10:03

Incendiile din Chișinău au devenit subiect de campanie. Candidații la Primăria capitalei se întrec în a găsi cauze

Cele două incendii de pe str. Ismail și str. Academiei au fost vineri fotografiate și filmate mai mult decât oricare dintre pretendenții la fotoliul de primar general al capitalei. Din fericire nu au fost înregistrate victime, însă incendiile le-au oferit candidaților la primărie un bun prilej să “facă fum”. Majoritatea însă nu au folosit oportunitatea.

Liberalii sunt de vină ?

Din această temă s-ar fi hrănit din belșug în special candidații Andrei Năstase și Constantin Codreanu. Fiind destul de înghesuiți pe dreapta, Năstase și Codreanu l-au cruțat totuși pe Valeriu Munteanu. Ultimul este candidatul liberalilor și poartă, fără să vrea, povara moștenirii lui Dorin Chirtoacă. În acea zi de 20 aprilie candidatul PAS-DA și cel al PUN au preferat temele pozitive, lăsând în grija Silviei Radu și lui Ion Ceban stingerea temei incendiilor.

Silvia Radu a sugerat cine-i “partea vinovată”

Luni, la tradiționala ședință a Primăriei organizată în zilele de luni, Silvia Radu s-a arătat nedumerită că localul de pe strada Ismail nu a fost închis încă în 2016, când a avut loc primul incendiu. O formulare prin care arată indirect spre Dorin Chirtoacă, primar la acea vreme. Silvia Radu a subliniat, în context, că vor fi luate toate măsurile pentru a închide localul. Mesajul va fi pe placul locuitorilor din clădirile de vizavi.

Ceban a profitat cel mai mult

Cel mai bine a lucrat Ion Ceban, candidatul socialiștilor. În ziua incendiilor, seara, Ceban a scris pe facebook, în română și mai jos în rusă, că a fost la fața locului și a vorbit cu oamenii. În mesaj el apreciază profesionalismul pompierilor și atrage atenția asupra vulnerabilității sistemului anti-incendiar din Chișinău. Această vizită a fost și subiect de știri la TV-urile socialiștilor, care au criticat-o și pe Silvia Radu că nu a venit cu nicio reacție.

Iar luni, într-o conferință de presă, Ion Ceban a spus că imediat ce va ajunge la şefia Primăriei, va înăspri controlul cu privire la dotarea cu echipamente de protecţie împotriva incendiilor a tuturor instituţiilor municipale, a centrelor comerciale, dar şi a altor obiective publice. Pentru a spori efectul persuasiunii Ceban a vorbit într-un context mai larg și a avut un mesaj care transmite îngrijorare: „o simplă plimbare pe străzile Chişinăului poate avea un final tragic”.

Candidații la primăria capitalei nu ar trebui să omită astfel de subiecte “fierbinți”. Mai ales că pe str. Ismail clădirea s-a aprins a doua oară și lasă loc de discuții despre corupția de la primărie sau de critici în adresa celor care conduc sau au condus până acum primăria. Prezența la fața locului, de exemplu, sau sau chiar o mână de ajutor dată pompierilor, chiar dacă ar putea fi calificate de unii contracandidați ca „pokazuhă”, ar fi fost în măsură să provoace sentimente pozitive unor categorii de alegători. Or, așa cum încearcă să ne convingă politicienii, „fiecare vot contează”, iar Machiavelli avea o replică și mai bună pentru asemenea situații. 

Sursa: politurk.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus