Actualitate

Incendiu la templul Jokhang din Lhassa, loc sacru al budismului tibetan

Incendiul a fost anunţat la ora locală 18.40 (10. 40 GMT) în această mănăstire construită în secolul al VII-lea în inima vechii Lhassa şi care acum face parte din patrimoniul mondial al UNESCO, scrie agenţia Xinhua.

Un înalt responsabil al partidului comunist chinez din Tibet, Wu Yingjie, s-a deplasat imediat la faţa locului, potrivit cotidianului Tibet Daily.

În imagini postate pe media sociale se poate vedea cum o parte a acoperişului templului este cuprins de flăcări, iar deasupra un nor gros de fum.

Pe Twitter, care este blocat în China, tibetanii din străinătate afirmă că fotografiile şi alte informaţii despre acest incendiu au fost rapid cenzurate.

Surse din Lhassa au afirmat că "poliţia i-a ameninţat pe toţi cei care postează imagini sau informaţii neoficiale privind incendiul", a postat pe Twitter Robert Barnett, un specialist în Tibet care locuieşte la Londra.

Incendiul s-a declanşat când tibetanii sărbătoreau sâmbătă Losar, Noul An tradiţional, în aceeaşi zi ca Noul An lunar chinezesc. Din acest motiv, mănăstirea era închisă publicului sâmbătă.

China, care a preluat controlul asupra Tibetului în 1950, este acuzată frecvent că duce o politică de eradicare a culturii tibetane bazate pe budism. Beijingul susţine la rândul său că a adus în regiunea himalayană condiţii mai bune de viaţă.

Sursa: Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *