Actualitate

ÎNCOTRO? RECENSĂMÂNT 2014. Un proiect de lege ar putea anula termenul limită de prezentare a rezultatelor

„În aceste condiții, se propune ca termenul-limită de publicare a rezultatelor finale să fie stabilit de Guvern la propunerea (decizia) Comisiei Naționale pentru Recensământul Populației și Locuințelor”, argumentează Valcov într-o notă informativă transmisă Executivului, citată de Ziarul de Gardă.

Termenul-limită pentru publicarea datelor de la recensământ fusese deja extins de Guvernul Filip până pe 3 august 2016.

Vitalie Valcov a ocupat funcția de director general al Departamentului Statistică şi Sociologie, actual Biroul Naţional de Statistică, în perioada 2001 – 2008. Conform rezultatelor recensământului din 2004, populația etnicilor români a ajus să fie reprezentată de doar 2,1% .

Recensământul populației și locuințelor a avut loc în perioada 12-25 mai 2014.

Recenzori afiliați politic, cu antecedente penale, sau minori, întrebări adresate de recenzori într-un mod manipulator, folosirea creionului pentru completarea formularelor, lipsa echipamentului corespunzător pentru culegerea datelor, necunoașterea limbii de stat de către recenzori sunt doar câteva dintre aspectele semnalate de cetățenii Republicii Moldova pe parcursul desfășurării recensământului populației din 2014 și făcute publice de către reprezentanții societății civile Mișcarea Civică Tinerii Moldovei.

Rezultatele preliminare ale recensământului au relevat o modificare importantă în procentul numărului de etnici români declarați. Astfel, diferența a fost de la 2,2% la recensământul fraudat în 2004 de către puterea comunistă la 23,18% conform noilor rezultate, anunțate în ianuarie 2015.

Rezultatele finale ale recensământului pot fi publicate în termen de 27 de luni de la colectarea datelor.

Sursa: Infoprut.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *