Timpul.md

Constantin Tănase 16 August 2016 | 09:18

Inițiativa Roșca-Stepaniuc

Inițiativa lui Roșca-Stepaniuc – conform căreia transmisiunea în direct a ședințelor în plen ale Parlamentului ar urma să se decidă prin „votul majorității deputaților prezenți” – este de fapt o inițiativă de sistare a acestor transmisiuni, pentru că comuniștii și pepecediștii vor avea întotdeauna „majoritatea celor prezenți!”

Astfel, inițiativa este una eminamente politică și e îndreptată împotriva opoziției și nu are nimic cu motivele invocate în „Nota informativă” la acest proiect de modificare a Regulamentului Parlamentului.

Prin inițiativa lui Roșca-Stepaniuc de a sista transmisiunea în direct a ședințelor Parlamentului guvernarea comunist-pepecedistă închide singurul și ultimul canal de contact public direct dintre opoziția parlamentară și societate. Anume aceste ședințe transmise în direct ofereau opoziției parlamentare posibilitatea ca să-și facă publică poziția.

Majoritatea comunist-pepecedistă s-a arătat iritată de atitudinile luate de opoziție și transmise de posturile naționale de radio și TV. Aceste luări de atitudine loveau direct, și de cele mai multe ori în imaginea acestei majorități. Devenise clar: coaliția roș-oranj nu va tolera acest „dezmăț democratic” al „cirezii”, ca să reluăm calificativul lui Roșca. Mai ales că foarte nemulțumit de transmisiunile în direct s-a arătat recent și președintele Voronin. Inițiativa Roșca-Stepaniuc este însă mai importantă din alt punct de vedere. După adoptarea Audiovizualului, care i-a permis coaliției comunist-pepecediste să păstreze controlul asupra Companiei „Teleradio-Moldova”, a urmat preluarea de către aceasta a instituțiilor municipale de presă „Antena C” și „Euro TV Chișinău”. Iar inițiativa Roșca-Stepaniuc încheie procesul de concentrare în mâinile majorității comunist-pepecediste a tuturor resurselor mediatice ale statului. Aceasta-i realitate și lucrurile trebuie tratate ca atare, așa cum sunt. Roșca n-are emoții și face politică. Politică „fără emoții” trebuie să facă și opoziția. Pentru că reacțiile sentimentale gen „Roșca trădător” nu dau nimic.
Opoziția trebuie să mediteze adânc la situația în care s-a pomenit. Inițiativa Roșca-Stepaniuc a pus nu numai opoziția, dar și societatea în fața unui fapt împlinit: constituirea în Parlament a unei majorități-mutant, alcătuită din comuniști și pepecediști. Demagogia socială a lui Voronin se îmbină de minune cu demagogia proeuropeană și proromânească. Și mutantul se dovedește a fi funcțional.
Cât va fi funcțional? – aceasta-i întrebarea…

Constantin Tănase
Fragment din cartea „Blestemul de a fi”, 2009
23 martie 2007

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus