Politică

Instabilitatea ne doare, chiar dacă viaţa merge înainte şi fără preşedinte

De aproape trei ani, politicienii de la Chişinău caută soluţii, dar niciodată nu ajung la un numitor comun. În fiecare zi în presă apar figurile liderilor fracţiunilor parlamentare, D. Diacov, V. Streleţ, I. Hadârcă sau M. Postoico şi, de fiecare dată, găsim aceleaşi răspunsuri. De data aceasta, TIMPUL a apelat la oamenii din afara capitalei. Recent i-am contactat pe preşedinţii mai multor raioane din republică, întrebându-i ce cred despre nealegerea preşedintelui, pe cine văd în această postură, dar şi ce părere au despre alegerea unei femei la funcţia de şef de stat. De asemenea, i-am întrebat pe liderii din teritoriu ce cred despre votul uninominal, un subiect vechi, dar care a intrat săptămâna trecută în vizorul politicienilor, fiind înregistrat şi un proiect legislativ în acest sens. (Ion Surdu)

Efimia Bandalac, preşedinta raionului Briceni

1. Noi suntem în aşteptare, ca şi toată ţara. Aceasta este şi opinia cetăţenilor raionului Briceni. Considerăm că, odată cu alegerea preşedintelui, va veni şi o stabilitate politică în ţară, R. Moldova va merge mai departe în dezvoltarea sa conform reformelor începute de Alianţă. Lumea crede că reformele trebuie să aibă continuitate. Dorim ca Alianţa să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte candidatura… Chiar dacă au fost diferite opinii despre dna Bacalu, ştiu că este o personalitate demnă de a fi aleasă preşedinte. Deşi este în afara ţării, lumea îi cunoaşte capacităţile ei profesionale, atitudinea faţă de stat. Desigur că şi celelalte candidaturi merită atenţie. Ne dorim ca spiritele să se mai liniştească.

2. Orice modalitate care va duce la alegerea preşedintelui va fi bună… Nu pot să mă exprim referitor la votul uninominal, pentru că nu ştiu care ar fi efectul. După părerea mea, este suficient ca partidele să-şi înainteze candidaturile, pentru că îşi cunosc membrii.

Valeriu Ţarigradschi, preşedintele raionului Glodeni

1. Toţi înţelegem că e timpul să fie ales preşedintele. Personal, nu mă deranjează dacă este sau nu aleasă această persoană, pentru că, oricum, ţara nu stă pe loc, economia nu este la pământ, salariile se plătesc, energie electrică este, gaz este… Adică viaţa merge înainte. Cred altceva – că acest subiect s-a politizat prea mult. Nu sunt în postura să mă pronunţ asupra candidaturii vehiculate, a Veronicăi Bacalu. În lume sunt atâţia politicieni femei, uitaţi-vă numai ce face Angela Merkel. Nu cred că cel mai important este sexul persoanei, ci activităţile, capacităţile manageriale, măiestria de a comunica etc.

2. Este nevoie să se discute în ansamblu: despre alegerea Parlamentului şi cea a preşedintelui. În opinia mea, avem nevoie de o perioadă de tranziţie pentru trecerea de la un sistem la altul, pentru că însăşi legislaţia noastră trebuie să fie perfectată.

Victor Său, preşedintele raionului Soroca

1. După părerea mea, orice cetăţean al RM e demn ca să fie preşedinte al ţării, dar sunt anumite cerinţe pentru această funcţie. Deoarece Alianţa are majoritate parlamentară, anume ea trebuie să ia decizia şi să meargă cu un candidat unic.
Dna Bacalu are totuşi perspective de a fi aleasă, dar decizia le aparţine deputaţilor. Nu noi hotărâm. Noi, în teritoriu, avem problemele noastre. Nici activitatea, nici bugetul raionului, nici cetăţenii nu sunt afectaţi de nealegerea preşedintelui, dar oamenii spun că „dacă este Constituţia şi se poate de ales, faceţi tot ce-i posibil ca să fie votat şeful statului. Alegerile anticipate nu vor hotărî problema, dimpotrivă, o vor înrăutăţi”.

2. Încă de când eram la universitate se vorbeşte despre votul uninominal. Cred că parlamentarii noştri vor fi apţi să adopte o decizie corectă. Mie mi se pare mai potrivit un sistem mixt. Acest lucru ar schimba atitudinea, pentru că omul ştie cine îl reprezintă în Parlament şi întrebările vor veni direct la deputat.

Vasile Bâtca, preşedintele raionului Nisporeni

1. Ar trebui ales Marian Lupu şi de lăsat ambiţiile pe care le au şi Dodon, şi Filat. Să se meargă la o conlucrare, pentru că oamenii deja aşteaptă propuneri concrete, cum să ieşim din impas cu agricultura, cu economia, cu pensiile, cu salariile. Dacă se dorea, demult se vota. Pe noi, la modul direct, nu ne afectează acest lucru, dar psihologic toţi simt această problemă. Oamenii nu sunt indiferenţi, vor alegerea preşedintelui, nu doresc alegeri anticipate. Dacă au convenit asupra candidaturii V. Bacalu, nu avem nimic împotrivă. Noi avem primari doamne care îşi exercită foarte bine atribuţiile de serviciu. Celor care spun că nu o cunosc, nu le rămâne decât să facă aşa ca să o cunoască.

2. Votul uninominal este un lucru binevenit. Poporul va fi mai aproape de cei care sunt în Parlament. Vor fi aceleaşi persoane înaintate de partid, numai că din teritoriu, din localitatea pe care o reprezintă. În acest caz, oamenii îl vor şterge din listă pentru totdeauna pe cel care nu şi-a respectat obligaţiile.

Vasile Buzu, preşedintele raionului Ştefan-Vodă

1. Eu am văzut lucruri bune la prima Alianţă… În prezent, ca pregătire, Lupu trebuie votat, nici vorbă. Şi Ababii era o foarte bună candidatură. O femeie la preşedinţie este un moment pozitiv, dar eu nu o cunosc pe această doamnă. Am aceeaşi părere ca şi Ghimpu, dacă nu cunoşti omul, atunci nu poţi să te pronunţi… Oamenii din Ştefan-Vodă sunt revoltaţi. Noi nu comunicăm direct cu preşedintele şi parcă nu ne afectează, dar instabilitatea ne doare.

2. Am o părere pozitivă despre votul uninominal. Vom avea legătură directă cu Parlamentul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *