Moldova

Interviu cu A. Tănase ”În căutarea unui proiect de succes pentru Moldova”

Inceputul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, prezentarea componenței noului Cabinet de Ministri si a programului de guvernare dar și publicarea anunțatului acord de constituire a coaliției PD-PCRM sunt doar câteva dintre evenimentele care vor marca aceasta saptamana. Vicepreședintele PLDM, Alexandru Tănase, ministrul justitiei este invitatul matinalului de azi.

Europa Liberă: De la crearea coalitiei liberal-democrate au tot avut loc consultări; la ultimele, reprezentanţii Partidului Democrat au lipsit. E o problemă?

Alexandru Tănase: Nu cred ca este o problemă. Cred ca este, mai degrabă, o situaţie tehnică, sper cel puţin. Grupul de experti din partea PLDM a elaborat programul de guvernare pe domenii şi acest program a fost expediat partenerilor nostri de coalitie pentru a vedea care sunt comentariile. Pe parcursul saptamanii trecute am receptionat comentariile respective. Pentru zilele de vineri si simbata am avut ultimele intalniri cu colegii, vineri cu PD şi simbată cu PL, ca să finalizăm toate punctele care ne trebuiesc pentru discutii.

Sper ca pe parcursul zilei de astazi vom reusi sa punem toate punctele pe „i ”, ca programul să reusească sa fie redactat, multiplicat, tradus in limba rusă, publicat si distribuit parlamentarilor. Sa nu uitam ca trebuie sa treaca si prin comisiile parlamentare, inainte ca sa fie supus aprobării.

Europa Liberă: Şi totuşi cum să inteleg eu ca in aceasta zi PD cu partenerii dumneavoastră de coaliţie urmează să susţină un briefing, să-si spuna acolo pozitia PD privind viitorul program de guvernare. Atunci ar trebui fiecare formaţiune să-şi facă o conferinţă de presă, să-şi anunţe pozitia sau cum e?

Alexandru Tănase: Nu ştiu, probabil cei de la PD ar putea mai exact sa explice care este scopul si continutul acestei conferinţe de presă. Noi consideram ca acele prioritati care au fost stabilite in cadrul guvernului anterior, in linii mari raman de actualitate. Am venit in acest program de guvernare cu o serie de ajustări, cu o serie de precizări. Cu mai multe detalii, la anumite compartimente vor fi incluşi indicatori de performanţă.

Credem ca ceea ce am inceput anul trecut trebuie continuat in aceeasi manieră doar ca mai insistent si mai energic pe parcursul următorilor patru ani de zile, ca sa putem vorbi despre niste rezultate.

Europa Liberă: Foarte succint să ne spuneţi prioritatile noului program de guvenare.

Alexandru Tănase: Ele ramin aceleasi. Stiu ca este vorba de reforme pe mai multe domenii. Eu am fost conducatorul grupului de elaborare a compartimentului de reformare a justitiei. Aici as putea fi mai exact; si venit cu mai multe detalii. Este vorba despre o includere a programului de guvenare a unei conceptii multidimensionale de reformare a justitiei care atinge absolut toate laturile si dimensiunile justitiei.

Europa Liberă: Domnule Tănase, pentru ca vorbim despre programul de guvenare dar si despre structura noului cabinet de miniştri, se discuta foarte mult ca o functie de vice-premier sa fie atribuită PCRM, partidului din opozitie. Ati decis definitiv? Mai discutati? Cum va fi? Pentru ca printre prioritati vedem si reintegrarea Republicii Moldova.

Alexandru Tănase: Eu cred ca si la acest caz este necesara o anumita precizare. Niciodata la modul expres nu s-a vorbit ca o functie sau alta apartine Partidului Comunistilor. Ar fi mai exactă formula ca noi nu excludem posibilitatea ca si PCRM sa obtina un portofoliu in viitorul guvern. Dar este o situatie ipotetică care depinde de foarte multe circumstanţe. Sigur ca nu putem sa nu spunem ca aceasta situatie este legata de procedura de alegere a sefului statului. Dar pentru moment nu avem nimic conturat la acest capitol. In ceea ce priveşte functia de vice-ministru pe integrare, eu cred ca coloratura politica in acest caz este mai putin importantă. Mai importante sunt capacitatile si abilitatile persoanei.

Europa Liberă: Dar cui revine acest portofoliu?

Alexandru Tănase: Revine PLDM. Noi am fi cei care ar trebui, dar am decis ca discutam si numim această candidatora prin consens. Asta este viziunea tuturor colegilor nostri de coalitie, doar că atunci cand numim aceasta persoană, sa tinem cont nu doar de culoarea lor politică, dar si de experienţa lor, abilitatile si capacitatea de a face faţă acestei funcţii.

Europa Liberă: Deocamdată nu ştim dacă PCRM isi va delega o persoana in functia de vice-speaker, pentru ca un loc este rezervat partidului de opozitie. Si asta va intreb in contextul gasirii celor două voturi care ar trebui pentru alegerea sefului statului. In caz contrar ne pomenim iarăsi intr-un blocaj constitutional.

Alexandru Tănase: Eu nu aş fi totusi inclinat sa abordez problema functiei de vice-speaker prin prisma gasirii celor 2 voturi. Eu cred ca e o situatie absolut normala cand opozitia detine anumite functii le nivel parlamentar, indiferent de faptul daca votează sau nu votează pentru şeful statului şi ma refer in special la o parte din comisiile parlamentare, şi la o functie de vice-speaker. In cazul de faţă, daca va amintiţi, la sedinta anterioară, liderul fractiunii PCRM, doamna Postoico, a solicitat o pauză pentru a discuta in interiorul fractiunii care va fi candidatura acestui vice-speaker. Cred ca in timpul saptamanii viitore vor veni cu candidatura lor la acest capitol.

Europa Liberă: Pentru a fi depasita acest impas politic, referitor la alegerea sefului statului, o inteleg cu PCRM in noul Parlament poate fi atinsă?

Alexandru Tănase: Eu cred ca noi suntem pus in situata de a face tot ce este posibil pentru ca seful statului sa fie ales şi sa asiguram o guvernare stabila pentru viitorii patru ani de zile. Ar fi foarte si foarte regretabil, şi consecinţele ar fi foarte proaste pentru economie, pentru proiectele de dezvoltare ale ţării daca in toamna anului viitor vom avea din nou alegeri anticipate. Aşa că partidele din coaliţie, in momentul cand au constituit coaliţia, este si o parte a acordului de coalitie, ca se vor angaja solidar in depasirea acestei situatii. Si este o problemă de actualitate, care speram sa o scoatem la capăt.

Europa Liberă: Unii observatori inclină să creadă ca va fi dificil de a ajunge la o intelegere in perioada premergatoare alegerilor locale, care sunt programate pentru vara acestui an. Iarasi, fiecare formartiune va vrea sa-si mentina segmentul electoral.

Alexandru Tănase: Adevărul este ca alegerile locale fara doar si poate vor constitui un test pentru majoritatea care a fost creată la nivel parlamentar. Dar, in acelasi timp, partidele nu pot fi impiedicate să se implice in cursa electorala la nivel local si sa obtina un numar cat mai mare de consilieri, primari si presedinti de consilii raionale in administratiile locale. Eu cred ca si in acest caz trebuie să preluam experienta si practica statelor civilizate, care stiu sa creeze coalitii la nivel guvernamental, dar in acelasi timp pe cont propriu participa la alegerile locale.

Europa Liberă: Deci impasul ar putea fi depasit mai usor cu cat mai rapid AIE şi PCRM ar ajunge la o intelegere. Despre o reforma constitutionala am inteles ca discutati in cadrul negocierilor. Pe cand aceasta reforma constitutionala?

Alexandru Tănase: Discutam despre aceasta reformă, PLDM sustine ideea unei reforme constitutionale. Noi mereu am afirmat că actuala constitutie contine un nucleu de contradictii care generează instabilitatea institutionala si politica. Si nu este vorba doar de articolul 78 dar si de alte multe articole din Constitutie.

Este necesara o reforma constitutionala şi in contextul reformarii justitiei, deoarece nu vom putea sa modificam anumite mecanisme din justitie care au reflectare in actuala constitutie. Prin urmare, o reforma constitutionala este necesară, dar in acelasi timp suntem constienti ca fara votul PCRM aceasta reforma nu va avea loc. Ceea ce inseamna ca va trebui sa discutăm cu Partidul Comunistilor, sa le explicam care sunt argumentele noastre. Am convingerea ca si in PCRM sunt multi oameni inteleg ce se intampla si au responsabilitatea faţă de aceste pamint şi sper eu ca impreuna vom reusi sa elaboram o asemenea conceptie de reformare a anumitor articole din constitutie care sa convina tuturor: si celor care se afla la guvernare, si celor care se afla in opozitie.

Europa Liberă: In Moldova bintuie tot felul de zvonuri, se spune ca Marian Lupu ar putea rupe acordul semnat cu PL si PLDM si sa faca coalitie totusi cu PCRM. Credeti in aceste zvonuri?

Alexandru Tănase: Eu in general nu comentez zvonurile, dar Marian Lupu, de cite ori am comunicam cu el, nu mi-a spus niciodată personal ca intentionează sa faca aşa ceva.

Europa Liberă: Ştiu ca se discuta foarte mult şi pe marginea acestui drept de veto in cadrul cabinetului de ministri. Credeti ca ar putea sa joace festa acest aspect?

Alexandru Tănase: Eu as prefera sa nu utilizam notiunea de drept de veto, pana la urma este vorba de un mecanism consensual de adoptare a deciziilor, care este unul absolut firesc şi normal. Ce este functional? Noi nu suntem in situatia de a bloca procesul de reformare a ţării datorita lipsei de consens pe interiorul mecansimului guvernamental.

Europa Liberă: In caz contrar Moldova devine un stat nefunctional şi atunci e o mare problemă, nu?

Alexandru Tănase: Republica Moldova, din pacate, de multi ani are toate semnalmentele unui stat falit şi in mare parte se datorează si conjuncturii crizei politice si constitutionale prin care trecem si noi la ora actuală.

Anume din acest motiv viitorul guvern va avea o misiune, pe de o parte de a inlatura acele disfunctionalităti care exista in actele normative. Din alt punct de vedere, de a demonstra foarte multa maturitate, foarte mult calm, ca să infirmam această logica si idee ca Republica Moldova este un stat falit sau un stat care generează instabilitate, pentru a acredita ideea ca putem deveni un proiect de succes.

Europa Liberă: Aşa cum şi-o doreşte şi Bruxelles-ul. 

Sursa: europalibera.org/

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *