Sănătate

Învaţă cum să te aliezi cu alimentele

Ne ferim de grăsimi atunci când dorim să mâncăm „sănătos”, atunci când observăm câteva kilograme în plus pe talie sau atunci când începem un program susținut de sport.

Te sperie grăsimile? Învață cum să ți le faci prietene! Adevărul este că grăsimile ne sperie pe toate. Dar este oare motivată această teamă? Răspunsul este nu! Indiferent de stilul de viață pe care îl ai, medicii specialiști în nutriție recomandă ca 30% din energia oferită de alimentele pe care le consumi pe parcursul unei zile să provină din grăsimi. Tot ceea ce trebuie să știi este cum să faci diferența între grăsimile bune și cele rele.

Ar trebui să eviți pe cât posibil consumul de grăsimi rele (saturate) care favorizează creșterea colesterolului rău din sânge. Produsele alimentare care conțin în principal acest tip de grăsimi sunt carnea grasă, lactatele cu indice de grăsime ridicat, produsele de patiserie sau biscuiții.

Cele mai cunoscute grăsimi bune (nesaturate) sunt Omega-3 și Omega-6, cunoscute și sub denumirea de „grăsimi esențiale”. Printre alimentele care conțin grăsimi bune sunt: uleiurile și produsele pe baza acestora, margarina de calitate, maioneza, fructele oleaginoase – semințele, alunele de pădure, fisticul sau peștele.

Și pentru că vorbim despre temeri în ceea ce privește alimentația corectă, ne propunem să facem lumină și în ceea ce privește un alt subiect legat de grăsimi: margarina. Aceasta este o sursă excelentă de grăsimi esențiale Omega-3 și Omega-6.

Azi, margarina nu mai este fabricată prin hidrogenare, ci prin amestecarea diferitelor uleiuri vegetale cu apă. Consistența cremoasă este dată de grăsimea de palmier sau de cocos, care este o grăsime solidă și care se amestecă cu alte uleiuri vegetale – de măsline, floarea-soarelui, rapiță sau in – după ce a fost în prealabil topită. Pentru a face posibilă amestecarea uleiurilor cu apă se folosește un emulsifiant: lecitină din soia sau din gălbenușul de ou. Organizația Mondială a Inimii (World Heart Federation) și Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul de margarină ca sursă de grăsimi bune datorită conținutului său de Omega-3 și Omega-6.

Pentru micul dejun, îți poți prepara chiar tu această sursă de grăsimi bune, margarina, în bucătăria ta. Iată rețeta margarinei de casă: topește 20 de grame de grăsime de palmier (o găsești în supermarketuri) în bain-marie sau la microunde, adaugă trei linguri de ulei de floarea-soarelui sau de măsline și amestecă cu mixerul după ce ai introdus vasul într-un bol cu apă și gheață. Când compoziția se transformă într-o smântână cremoasă, adaugă două lingurițe de gălbenuș de ou, continuă să mixezi, adaugă două lingurițe de lapte și amestecă până obții consistența dorită! Poți adăuga și puțină verdeață sau orice condiment după bunul plac.

Când vine vorba despre margarină, ar mai trebui să știi că există două categorii din acest produs. Astfel, margarina tartinabilă (adică aceea care se întinde ușor pe pâine și pe care o folosești la sandvișuri) este cea care este recomandată de nutriționiști pentru consumul zilnic. Margarina pentru gătit are o consistență tare și are o cantitate mai mare de grăsimi saturate (asemănător cu untul) și este bine să o folosești la prăjituri și aluaturi. Mai există și grăsimile vegetale folosite în industria de patiserie, cărora li se mai spune și margarină industrială, dar acestea sunt de cele mai multe ori hidrogenate și e mai bine să le eviți.

Timpul Suplimentul Femeia
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *