CSI / Rusia

Investigaţie de presă: Putin a aflat după 3 zile de la uciderea lui Nemţov cine sunt asasinii

În articol se menţionează că Putin a fost informat direct de către directorul FSB, Alexandr Bortnikov, care i-ar fi transmis la întâlnire că autorii omorului sunt un grup din cadrul forţelor de securitate cecene, membri ai batalionului ministerului de interne cecen „Sever”, aflat sub conducerea apropiatului lui Ramzan Kadîrov, Ruslan Geremeev.

După alte trei zile – pe 5 martie – au fost arestaţi Zaur Dadaev, fraţii Anzor şi Sadid Gubasev, Tamerlan Eskerhanov, Hamzat Bahaev. Beslan Savanov a fost ucis în timpul reţinerii sale. „Viteza cu care au fost identificaţi autorii crimei, în mod evident a fost stimulată de doi factori: preşedintele a întrebat:”Cine a îndrăznit”, iar agentura rusească activă în conducerea Ceceniei a răspuns.

De asemenea, investigaţia jurnalistică a pus accent pe aspectele legate de forţele de securitate cecene dislocate permanent în „Hotel President” din Moscova. Sarcina „securiştilor” ceceni include asigurarea siguranţei oficialilor de rang înalt care vin cu diverse treburi la Moscova. În realitate, potrivit ziarului, cecenii „securişti” sunt implicat în activităţi ilegale.

„Pe coridoarele hotelului pentru VIP-uri umblă numai securişti ceceni privilegiaţi. Forţele tactice ale aceluiaşi grup de securitate cecen care operează la Moscova funcţionează pe baza de rotaţie, câteva luni. Pentru aceştia, de regulă, sunt închiriate apartamente la marginea oraşului. Sarcinile lor sunt în special misiunile „delicate”: ​​răpiri de persoane, crime, şantaj” se afrima în investigaţie.

„Novaya Gazeta” relatează o astfel de operaţiune executată de gruparea de „securişti” condusă de Geremeev. „Din avionul aflat pe pistă de decolare a Vnukovo-3, care deserveşte avioane de business, a fost răpit un manager de top al Gazprom, care ar fi cerut şi încasat mită „contrar rangului” său. A fost nevoit să returneze banii în câteva zile”, spune publicaţia.

În ceea ce priveşte asasinarea lui Nemţov, ziarul scrie că „licitaţia” pentru această crimă la comandă a fost organizată în august 2014. Pe lista celor care urmau să fie eliminaţi se mai aflau alte trei persoane publice – Mihail Hodorkovski şi jurnaliştii Alexei Venediktov, Ksenia Sobciak. Preţul oferite a fost de 15 milioane de ruble.

Reamintim că, Boris Nemţov a fost ucis lângă zidul Kremlinului în noaptea spre 28 februarie 2015. Ca urmare a anchetei, procurorii l-au acuzat de organizarea crimei pe fostul combatant al Batalionului cecen „Sever” – Ruslan Muhudinov. În memoria lui Boris Nemţov la Moscova va fi organizat un marş, programat pentru 27 februarie 2016. La acţiune au anunţat participarea 50 de mii de participanţi. Un eveniment similar va avea loc la St. Petersburg. 

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *