Social

Ion Ştefăniţă: Eu lucrez la o instituţie de stat, nu cu ziua în proprietatea lui X, Y sau Z

Prima sa experienţă profesională a fost în calitate de cercetător ştiinţific la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. În 2008 face un stagiu la Muzeul Charlier din Bruxelles, iar un an mai târziu – la Leipzig şi Berlin. Din 2009, când a fost numit director al Agenţiei pentru Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM), a revitalizat în totalitate această instituţie, care până atunci funcţiona doar pe hârtie. De asemenea, Agenţia a realizat un raport pe ţară în urma verificării monumentelor din Registrul de Stat de pe teritoriul RM.

Este unul dintre cei mai aprigi militanţi pentru conservarea edificiilor istorice şi a centrului istoric al oraşului Chişinău. Planul de acţiuni propus a fost realizat pas cu pas prin inspectarea centrului istoric al capitalei, ale cărei rezultate au fost publicate în „Cartea Neagră a Patrimoniului Cultural al municipiului Chişinău”. Din păcate, deseori, după cum am mai scris, lupta lui cu morile de vânt ale birocraţiei şi corupţiei seamănă cu cea a lui Don Quijote.

Iar ultimul său mesaj, pe care l-a scris pe reţeaua de socializare Facebook, este unul reprezentativ, în acest sens: „Eu lucrez la o instituţie de stat, şi nu lucrez cu ziua în proprietatea lui X, Y sau Z. Deci, dle ministru, dacă m-aţi desemnat pe 10 noiembrie 2009 ca director al AIRM (instituţie de stat) înseamnă că aţi dorit, cred eu, o schimbare, nu? Ca orice tânăr, după aprilie 2009 mi-am dorit o schimbare. Acest lucru încearcă să-l facă AIRM, dar spre regret, în ultimii doi ani de zile: „închide-ţi gura, că baţi în Alianţă”, „retrage dosarul din Procuratură pe cazul Eminescu, 50”, „nu te implica în cazul de pe Colina Puşkin, 3” etc. Şi iată aşa rezistăm de 27 de luni…”.

Recent, Ion Ştefăniţă a efectuat două vizite de studiu şi formare în China (noiembrie 2011) şi Franţa (decembrie 2011). El ne spune că astfel de evenimente îi restartează, de fiecare dată, motivaţia de a schimba lucrurile din domeniul în care activează. „Discuţiile cu arhitecţii şi urbaniştii străini sunt cu adevărat utile pentru noi. Dacă nu ar fi aceste stagii, sistemul corupt din RM te poate înghite, dar aşa, cunoştinţele din domeniu, cât şi normele europene şi internaţionale pe care ţara noastră le-a ratificat, mă obligă să acţionez în continuare în acelaşi stil de lucru, rămânând corect faţă de domeniu şi faţă de mine însumi”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *