Externe

Irak: SI a pierdut aproape jumătate din teritoriul cucerit

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului Peter Cook, gruparea Statul Islamic a pierdut "aproximativ 45%" din teritoriul cucerit în Irak.

"Cifra pentru Siria se află undeva între 16 și 20%", a adăugat el într-o conferință de presă la Pentagon.

În iunie 2014, gruparea ultraradicală sunită a lansat o ofensivă în Irak, cucerind teritorii întinse la vest și nord de Bagdad, apoi capitala provinciei Al Anbar, Ramadi, în 2015.

De atunci, armata irakiană, milițiile și forțele kurde au recâștigat terenul pierdut în nordul Irakului și în provincia Al-Anbar, recucerind mai ales Ramadi și orașul Hit.

O mare parte din Al-Anbar a rămas cu toate acestea în mâinile jihadiștilor, mai ales Fallujah, precum și cea mai mare parte a provinciei Ninive (nord), inclusiv capitala și al doilea oraș din Irak, Mosul, amintește France Presse.

SI rămâne capabil să comită atentate mortale în teritoriile controlate de guvernul federal. Săptămâna trecută la Bagdad, trei atentate revendicate de gruparea jihadistă au făcut aproape 100 de morți într-o singură zi.

În Siria, gruparea SI a pierdut teren în special în nord-estul țării, sub presiunea kurzilor sirieni și grupurilor locale aliate susținute de coaliția internațională.

SI a pierdut de asemenea Palmira (centru) în martie în fața forțelor guvernamentale susținute de Rusia, dar a reușit săptămâna trecută să izoleze orașul prin tăierea accesului spre exterior.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *