Actualitate

ISTORIE // Un secol de când Basarabia s-a reunit cu Patria-Mamă

Ziua este marcată la Constanţa printr-o serie de acţiuni care celebrează marele eveniment naţional.

La campusul Universităţii Ovidius din Constanţa, marţi, 27 Martie 2018, de la ora 10.00, în holul mare al Corpului A, studenţi ai Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice (FISP) vor lega cu panglici tricolore Basarabia (o parte din Republica Moldova de astăzi) de România şi vor desăvârşi astfel – simbolic şi cartografic – unitatea teritorială a neamului românesc.

Acţiunea este gândită de studenţii de pe ambele maluri ale Prutului şi este iniţiată de Cercul studenţesc de Istorie Modernă şi Relaţii Internaţionale al FISP pentru a marca 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Pe hartă, studenţii din Republica Moldova şi din România vor scrie texte, iar alături, pe un poster intitulat „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie,/Ţara mea de glorii, ţara mea de dor?“, participanţii vor putea lăsa mesaje de felicitare şi alte gânduri.

Totodată, ei vor împărţi simbolic 100 de panglici tricolore, studenţii organizatori vor vorbi despre mesajul acestei acţiuni, iar profesori ai FISP vor spune câteva cuvinte despre semnificaţia istorică a Centenarului.

Înfrăţire „100 de fire tricolore care ne unesc“

Cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România, în zilele de 26 – 27 martie 2018, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” organizează unui simpozion cu tema „100 de fire tricolore care ne unesc“.

La manifestare va fi prezentă o delegaţie formată din unsprezece directori de licee din Chişinău în vederea încheierii unor parteneriate şcolare cu mai multe licee din Constanţa. Stabilirea unor astfel de legături între licee tomitane şi basarabene va contribui la o mai bună cunoaştere şi regăsire în fiinţa naţională şi va apropia momentul reunificării statului român. Manifestarea a debutat cu o conferinţă având ca temă „Centenarul Unirii Românilor“, urmată de masa rotundă intitulată „Parteneriat între licee“ şi de 15 de întâlniri bilaterale la sediul fiecărui liceu constănţean semnatar al parteneriatului. Ziua de marţi este dedicată concretizării înfrăţirii între licee prin semnarea documentelor de către fiecare instituţie, dar şi unei vizite la Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie.

Fapte de vitejie ale strămoşilor, istorisite de liceenii basarabeni la Colegiul Carol I

Conferinţa judeţeană „Mândria de a fi român de o parte şi alta a Prutului“ începe la ora 11.00, la Colegiul Comercial Carol I din Constanţa, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Evenimentul face parte din Proiectul „100 de ani de spirit românesc“, care îşi propune să omagieze pe cei care au contribuit la realizarea României Mari, să promoveze dragostea faţă de portul popular, respectul faţă de culorile drapelului şi jertfa înaintaşilor. La eveniment participă invitaţii speciali: conf. univ.dr. Emanuel Plopeanu – decan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa, prof. univ. dr. Marian Cojoc – Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea Ovidius Constanţa şi dr. Sorin Marcel Colesniuc – director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, care vor evoca importanţa evenimentului precum şi rolul personalităţilor politice implicate în realizarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918.

Pe lângă partea ştiiţifică a conferinţei, cu mare interes este aşteptată prezenţa la acest eveniment a elevilor basarabeni care studiază în unităţile de învăţământ constănţene – Artur Spunei, Liviu Bortoi, Dumitru Golovei, Cristian Eremia, Octavian Martinescu, Olga Caşu (Liceul Teoretic ,Ovidius Constanţa), Oglinda Iuliana, Alexandra Tanase (Scoala Gimnazială nr. 39 ,N. Tonitza Constanţa), Matcas Dana, Cristina Ştefan (Colegiul Comercial Carol I Constanţa), Anastasia Postaru (Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân Constanţa), Mirabela Bairac (Colegiul Naţional Pedagogic Constantin Brătescu Constanţa), Loredana Economide (Liceul Teoretic Traian Constanţa), Angela Moraru (Liceul Teoretic George Călinescu Constanţa).

„Aceştia, alături de profesoara de limba română Anastasia Dumitru de la Liceul Teoretic Lucian Blaga Constanţa, vor evoca momente din viaţa cotidiană, din sistemul educaţional basarabean, precum şi fapte trăite de familiile lor în Primul Război Mondial, ceea ce constituie adevărate surse istorice despre teritoriul de dincolo de Prut“, a declarat prof. Paula Iordan, inspector de istorie.

Melodiile din repertoriul cunoscuţilor interpreţi de muzică din Republica Moldova vor fi cântate de elevii de la Colegiul Naţional Kemal Ataturk Medgidia (Dana Paraschiţa – ,,Cântec de la tata”), Şcoala Gimnazială George Enescu Năvodari (Daniela Atanasov – „Cântec de unire”, Diana Damian – ,,Pentru ea”), prezentările în Power Point ale elevilor Diana Brânzea – Colegiul Naţional Constantin Brătescu Constanţa, Monica Mitache – Şcoala Gimnazială Nr. 3 Ciprian Porumbescu Constanţa, momentele poetice prezentate de elevii de la Şcoala Gimnazială Nr. 12 B.P. Haşdeu Constanţa – „Scrisoare din Basarabia“ de Grigore Vieru, „S-a ridicat Istoria în picioare“ de Simion Felix Marţian, precum şi dansurile populare ale Ansamblului Hora de la Liceul Tehnologic Topraisar vor încânta audienţa omagiind astfel Centenarul Unirii Basarabiei cu România.

De Centenar, fii antipenal!

Totodată, în anul Centenarului Marii Uniri, de Ziua Unirii Basarabiei cu România, românii sunt chemaţi la proteste „pentru a transmite încă o dată un mesaj clar clasei politice: ne-am unit şi luptăm împotriva politicienilor penali şi corupţi care au distrus României nu doar prezentul, ci şi viitorul“. Acţiunea paşnică are loc la Constanţa, ca în fiecare zi, în faţa Prefecturii, de la ora 19.00.

„Dezideratul nostru este ca de 1 decembrie 2018, când se împlinesc cei 100 de ani de la Marea Unire, reprezentanţii politici ai ţării sa fie integri, competenţi şi bine intenţionaţi. Pentru aceasta, sunt deosebit de importante lustraţia aparatului administrativ (incluzând politicul), independenţa justiţiei, statul de drept si separaţia puterilor în stat. După ultimul Congres al PSD din 10 martie a.c., a devenit cu atât mai evident că, dacă nu acţionăm, România se va îndrepta către dictatura penalilor şi corupţiei. Pe 27 martie se împlinesc 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România! 27 martie a fost declarată oficial sărbătoare naţională, dar nu şi zi liberă legală. Aşa că vă aşteptăm să vă faceţi auzită vocea!“, scrie Rezistenţa Constanţa.
 
Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *