Economie

Istorii de succes: Fermierii de la kilometrul 14

E vorba de Constantin Boțan, care, împreună cu cei doi feciori – Teodor și Vasile, au creat două întreprinderi care deja pot fi considerate prospere: SC „Agrodor” SRL și „Agrodor CV”.

Sediul celor două companii și zece din cele 15 hectare din terenurile agricole pe care le gestionează ei (cinci ha ocupă extravilanul satului Cojușna), sunt amplasate pe traseul național Chișinău-Ungheni, la 14,8 km de capitală, nu departe de lacul Ghidighici. Chiar de la marginea șoselei, clădirea somptuoasă, înzestrată cu camere web, cu alt aparataj modern și în care se află un magazin agricol, ni se arată în față, de rând cu plantațiile de vii și cele de căpșune. Puțin mai la vale se află bazinul de acumulare a apei.

Agricultori de tip occidental, cu nume cunoscut pe internet

Cu mulți ani în urmă, chiar de la primul număr al publicației noastre TIMPUL, când am lansat rubrica Pro Vatra, apoi cea intitulată Istorii de succes, ne puneam drept scop să vedem nume de țărani pe internet. Cele două companii-surori ale familiei Boțan nu numai că au site-ul lor pe internet, dar sunt cunoscute în lumea întreagă, colaborând cu specialiști din Statele Unite ale Americii, Olanda, Danemarca și din alte țări cu o agricultură prosperă. Ele au apărut în 2004, până atunci fiecare membru al familiei activând în diverse companii private.

Astăzi, Constantin Boțan și feciorul său Vasile se ocupă de producerea de căpșune, struguri, pomușoare, zmeură, coacăză, mure, fructe, iar Teodor – de proiectarea, importul și instalarea echipamentelor de irigare prin picurare, aspersiune și microaspersiune, a sistemelor de colectare a apei de ploaie, a celor de epurare a apei uzate. De asemenea, acesta comercializează semințe de ierburi furajere și gazon, rulouri de gazon natural, semințe de legume și flori, răsad de căpșună, butași de viță-de-vie, parafină pentru butași, secator electric ș.a.

„Și butașii ne aduc venit”

„A treia ramură de care ne ocupăm ține de creșterea butașilor de viță-de-vie. Anual creștem și altoim peste 600 mii de butași. În ceea ce privește afacerea cu căpșune, oferim clienților serviciul complex ce ține de bilonare, instalare a peliculei de înmulțire, sistemului de irigare și livrarea materialului săditor de căpșune. Am creat și o asociație a producătorilor de pomușoare și căpșune și, asociindu-ne cu alți fermieri, vrem să ieșim cu produsul nostru peste hotare”, ne povestește Vasile Boțan.

Fermierii dispun de trei hectare de căpșune, opt hectare de viță-de-vie și de alte trei – de livadă. Totodată, ei intenționează să planteze trei hectare de portaltoi. „A cultiva căpșuna în câmp deschis e un mare risc. Desigur că, în urma ploilor torențiale din ultimele zile, am avut și pierderi. Sperăm, însă, că le vom recupera din alte activități pe care le avem”, ne-a mai spus Vasile Boțan.

Să nu credeți, însă, că cei trei fermieri cunosc agricultura doar din practică, așa cum o fac majoritatea țăranilor de la noi, moștenind această îndeletnicire din moși-strămoși. Astfel, Constantin Boțan, tatăl celor doi feciori, a absolvit Universitatea de Stat Agrară, Facultatea de Agronomie. Teodor a studiat și el agronomia la aceeași instituție și este doctor în agricultură, iar Vasile – la Facultatea de Economie și Management în Agricultură.

Când vă deplasați spre Strășeni, vă sfătuim să trageți cu coada ochiului în partea dreaptă, la kilometrul 14,8 și sper că veți observa mai multe lucruri pe care nu am reușit să le expun în aceste rânduri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *