Timpul.md

Actualitate 14 Octombrie 2019 | 12:51

Ivan Diacov: Vreau să-i redau Chișinăului aspectul de altădată

 

Vreau să-i redau Chișinăului aspectul de altădată, cel pe care-l știu eu de când am venit pentru prima data în oraș. A spus-o Ivan Diacov, candidatul Partidului Nostru pentru funcția de primar general al muncipiului, în cadrul unor dezbateri desfășurate de organizația neguvernamentală Primăria MEA.

“Toți cei care, de la Nicolae Costin încoace, au ocupat fotoliul de primar au fost preocupați numai de propriul buzunar”, a menționat Diacov.

Candidatul PN în alegeri a subliniat că dezideratul cu numărul unu din planul său electoral, și anume eliberarea Primăriei de corupție, va constitui piatra de temelie în restabilirea funcționalității instituțiilor municipiului Chișinău.

“Cred că trebuie de început de la Planul Urbanistic General (PUG), care trebuie revăzut, și stabilit un regim strict al respectării acestuia. Toate problemele încep de la lege, iar PUG este Biblia Capitalei, cel puțin așa ar trebui să fie. Consilierii împart și vând teren după bunul plac. Hoții se fac de când e Chșinăul, dar legal nu s-a vândut nicio palmă de pământ din 2013. Sarcina noastră e să oprim corupția în Primărie și să construim orașul de la zero.“, a punctat Diacov.

Diacov mai spune că pentru aplicarea în practică a ideilor sale de reconstrucție a Capitalei își propune să lege o relație durabilă cu mediul de afaceri, căruia vrea să-i asigure condiții sigure de dezvoltare a businessului.

“Oamenii de afaceri trebuie să se implice plenar, iar Primăria, să le ofere facilități. Aceștia, la rândul lor, trebuie să aducă proiecte, create cu respectarea PUG.“

Totodată, Diacov a menționat că nu este împotrivă ca Chișinăul să se transforme într-o mare metropolă, cu blocuri supraetajate, dar a subliniat că acest lucru trebuie să se face în strictă conformitate cu prevederile Planului Urbanistic General.

“Blocurile multietajate, ridicate haotic acolo unde se eliberează o parcelă, prezintă pericol sporit, pentru că trăim într-o zonă seismică. În al doilea rând, acolo unde se contruiesc acestea nu este infrastructură: grădinițe, parcări, trotuare. Această concentrare mare de populație în locuri mici crează probleme chișinăuienilor. Pe str. Ion Luca Caragiale se ridică un bloc cu 9 etaje, direct pe trotuar. Lumea se judecă și nimeni nu face nimic. Acel bloc se numără printre primele pe care o să le dau jos cu buldozerul”, a promis Diacov.

În ceea ce privește soarta Stadionului Republic, Diacov consideră că terenul pe care se află acesta trebuie să rămână în proprietatea statului, iar în locul stadionului să fie creat un parc multifuncțional sau chiar un „Disneyland moldovenesc”.

La dezbaterile desfășurate de organizația neguvernamentală Primăria MEA au participat în total șapte candidați la funcția de primar al Chișinăului. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus