Social

Jumătate din populaţia cuibăritoare de codalbi din Moldova a dispărut

Potrivit unui comunicat de presă al SPPN, pasărea, care ajunge la o anvergura de 2,4 m, este extrem de precaută şi cuibăreşte doar departe de localităţi, pe copaci înalţi şi puternici care pot susţine cuibul ce ajunge să cântărească până la câteva tone. Anume lipsa locurilor potrivite de cuibărire şi tăierile au dus la reducerea numărului de perechi cuibăritoare de la 4 în 2013, la 3 în 2014 şi acum doar la 2, în 2016.

În primăvara lui 2016, cel mai probabil în perioada de cuibărire, arborele pe care îşi avea cuibul unica pereche de codalbi din Rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească a fost doborât în cadrul unor tăieri. Cuibul din Pădurea Domnească a fost monitorizat pe parcursul anilor 2012 – 2015. În anul 2012, perechea a crescut 2 pui, iar în anii ce au urmat câte un pui.

Societatea Pentru Protecţia Păsărilor şi a Naturii (SPPN) a adresat un demers Ministerului Mediului, solicitând investigarea acestui caz, identificarea şi sancţionarea făptaşilor. Potrivit acesteia, reacţia ministerului a fost să apere tăierea la ras din rezervaţie şi să o interpreteze drept legală. De asemenea, răspunsul indică faptul că nu a fost tăiat arborele în care se afla cuibul de codalb din Rezervaţia ştiinţifică Pădurea Domnească. Echipa de monitorizare a SPPN a documentat tăierea arborelui în care se afla cuibul în timpul deplasării pentru inventarierea numărului de pui, pregătind inelarea unui al doilea pui de codalb pe teritoriul Republicii Moldova

Societatea atrage atenţia asupra faptului că menţinerea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova depinde în primul rând de acţiunile oamenilor. Ornitologii insistă că aceste tăieri şi mai ales lipsa de reacţie a autorităţilor din Republica Moldova vor duce la dispariţia celei mai mari păsări răpitoare de zi din ţară.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *