CSI / Rusia

Jurnalist polonez: Ruşii sunt mândri că trăiesc într-o ţară agresivă

În zilele lui Boris Elţîn, sărbătoarea era denumită Ziua Independenţei. „Dar acest lucru dădea naştere unei întrebări complet justificată. Independenţa faţă de cine? De Uniunea Sovietică? Rusia este moştenitoarea Uniunii Sovietice în ochii lumii şi oamenii săi aproape că se identificau cu URSS„ subliniază Radziwinowicz.

„De-a lungul anilor, pentru majoritatea ruşilor această dată era doar o zi marcată cu roşu în calendar, o zi liberă oferită din motive necunoscute. În 1997, doar 6 la sută dintre ruşi puteau răspunde la întrebarea ce se sărbătoare pe 12 iunie.

Drumul cetăţenilor ruşi spre nouă conştiinţa nu a fost uşor, şi nu numai pentru cei care au primit educaţie sovietică. Majoritatea celor născuţi după 1990, cred că Uniunea Sovietică a fost puternică, echitabilă şi sunt mândri de realizările sale, notează Radziwinowicz.

Astăzi, ruşii se identifica mai mult cu Rusia. Conform sondajelor, jumătate din cetăţeni ştiu că 12 iunie este sărbătorită Ziua Rusiei. Aproape trei sferturi din ruşi sunt de acord că suveranitatea a adus numai lucruri bune Rusiei.

Schimbarea este relativ recentă, iar cauza acesteia, pe lângă creşterea nivelului de viaţă înainte de criză din 2008 şi Jocurile Olimpice de la Soci, este în primul rând „anexarea Crimeei şi războiul din estul Ucrainei, pe care propagandă oficială îl promovează că pe o lupta împotriva fascismului”.

„Îngrijorător este că Rusia devine mai iubita de propriul popor doar atunci când promovează o politică agresivă şi expansionistă,” – regretă jurnalistul polonez.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *