CSI / Rusia

Jurnaliştii Foreign Policy: De ce inginerii ruşi lucrează la o fabrică ISIS din Siria?

Uzina de gaze Tuweinan este cea mai mare de acest fel din Siria. Întreprinderea a fost construită de compania rusă „Stroytransgaz”, deţinută de miliardarul Ghenadi Timchenko, unul din apropiaţii lui Putin.

„Guvernul sirian a semnat iniţial contractul pentru construcţia Tuweinan cu ”Stroytransgaz” în anul 2007. În timpul construcţiei, unul dintre subcontractanţi a fost Hesco, grup deţinut de George Hasvani cu dublă cetăţenie – rusă şi siriană.

Proiectul s-a derulat destul de încet, până când coaliţia rebelilor sirieni a preluat controlul uzinei în ianuarie 2013. ISIS a pus mâna pe această uzina la începutul anului 2014, se arată în material.

„Un înalt oficial turc declară că, după capturarea uzinei”, Stroytrasngaz a continuat lucrările prin subcontractantul său Hesco, cu acordul ISIS. El a mai spus că inginerii ruşi au lucrat la fabrică, finalizând proiectul”.

„O parte din gazul natural produs aici pleacă la centrala electrică de la Alep, care funcţionează sub auspiciile ISIS, restul este livrat în Homs şi Damasc,” spune David Batter (Chatham House, Londra), care a luat cunoştinţă cu scrisoarea lui Hasvani, care descrie detaliile acestui proiect.

Potrivit rebelului Abu Khalid, care a participat la operaţiunea de capturare a Tuweinan în 2013, inginerii ruşi încă lucrează acolo, iar Hasvani a făcut o înţelegere cu ISIS şi cu regimul Assad pentru exploatarea uzinei în beneficiul tuturor părţilor.

Aron Lund, editor al site-ului Syria în Crisis, susţine că astfel de aranjamente în sectorul de petrol şi gaze există de-a lungul întregii Sirii.

„Există o mulţime de relaţii comerciale informale care apar între grupările armate, contrabandisti şi companii private, care acţionează ca intermediari între diferitele părţi aflate în conflict. Deşi ţara se destramă, instituţiile publice, infrastructura şi o mare parte din economie continuă să fie folosite în comun” declară Lund.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *