Timpul.md

Actualitate 26 Septembrie 2017 | 11:13

Kievul roagă Canada să monitorizeze hotarul ruso-ucraineană din spațiul cosmic

Președintele Ucrainei Petro Poroșenko a rugat Guvernul Canadei să continue să furnizeze armatei ucrainene imagini de satelit ale graniței ucrainene, pentru a monitoriza mișcările trupelor rusești și ale „separatiștilor”, potrivit unui interviu exclusiv oferit de Poroșenko canalului de televiziune canadian CBC.

„Dovada că Rusia își deplasează tancurile, sistemele de artilerie, sistemele de lansare a rachetelor, ne va ajuta de fapt să îndeplinim acordurile de la Minsk”, afirmă liderul ucrainean.

Potrivit CBC, Poroșenko a reușit deja să convingă guvernul anterior al Canadei să furnizeze Kievului imagini de satelit. Acordul a fost valabil din martie 2015, însă, în primăvara anului trecut, această inițiativă în valoare de 9,5 milioane de dolari nu a mai fost reînnoită. În toamna anului 2016, autoritățile canadiene le-au transmis omologilor ucraineni că acordul nu va fi reluat.

„Fără îndoială, vom rezolva această problemă”, a declarat Poroșenko postului de televiziune. Potrivit președintelui ucrainean, Canada ar trebui să participe activ la soluționarea conflictului dintre trupele ucrainene și separatiștii proruși. Acest lucru este „extrem de important, deoarece Canada are o experiență unică”, a declarat președintele, invocând rolul istoric al țării în dezvoltarea funcției ONU de menținere a păcii.

Specialiștii canadieni au instruit deja mai mult de 5 mii de soldați ucraineni, iar autoritățile au oferit Kievului arme non-letale în valoare de 16 milioane de dolari, dar Poroșenko insistă și asupra trimiterii „castilor albastre” canadiene în Ucraina.

„Am sentimentul că el este complet deschis (pentru expedierea castilor albastre – n.r.). Sunt pe deplin mulțumit de conversația noastră cu premierul Trudeau”, a spus Poroșenko.

Cu toate acestea, președintele ucrainean este categoric împotriva prezenței pacificatorilor ruși: „Este complet inacceptabil ca Rusia să facă parte din misiunea de menținere a păcii, deoarece este parte a conflictului. Rusia este statul agresor. Nu negociem asta.

Rusia, fiind un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, poate bloca prin veto trimiterea de ”căsti albastre” in estul Ucrainei. Dacă se întâmplă acest lucru, Poroșenko promite sa ridice problema în fața Curții Internaționale a ONU și Rusia raspunde pentru comiterea crimelor de război”. 

paginaderusia.ro

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus