Actualitate

La 27 august 1991 am votat pentru alta Moldova

Interviu cu Pantelei Sandulachi, presedintele Asociatiei „Parlamentul-90”, deputat in primul Parlament, ex-consilier prezidential, ex-ministru al Tineretului, Sportului si Turismului

– Dle Sandulachi, dupa cativa ani de anonimat, Asociatia „Parlamentul-90” a revenit spectaculos in atentia publicului. Prin ce se explica acest fapt?
– Asociatia noastra si-a propus drept scop major apararea principiilor, valorilor si obiectivelor Declaratiei de Independenta din 27 august 1991. Intr-un mod incoerent, cu anumite recesiuni, R. Moldova a mers, totusi, pe calea trasata in cel mai important document al statului nostru. Stat de drept, integrare europeana, integritate teritoriala, respect pentru valorile nationale si general umane – iata ce am dorit noi, cei care am votat Declaratia de Independenta. Din pacate, in 2001, in istoria noastra moderna s-a produs un accident regretabil. Venirea comunistilor la putere a insemnat stoparea proceselor incepute in anii ’90. Bineinteles ca trebuie sa recunoastem si greselile guvernarilor din trecut, insa, de facto, democratii s-au aflat perioade foarte scurte la putere: 1990, 1991 si 1998. In rest, am avut guvernari cvasi-comuniste, care n-au promovat reformele, deseori doar au mimat schimbarea, aducand prin asta grave prejudicii economice si de imagine R. Moldova in lume.

– Comunistii insista ca au preluat o tara saraca, in care nu se plateau pensiile si salariile, iar ei au adus stabilitatea.
– Ei au venit la putere cand in plan atat local, cat si regional incepuse redresarea economica. Guvernele Sturza si Braghis finalizasera reformele structurale si in 1999 deja se inregistra o crestere economica. R. Moldova avea credibilitate in fata organismelor financiare internationale. Comunistii au preluat puterea cand la noi se plateau pensii si salarii comparabile cu cele ale vecinilor nostri. Astazi, suntem cea mai saraca tara din Europa, iar diferenta dintre salariile si pensiile noastre fata de cele ale ucrainenilor si romanilor este de cateva ori in minus. Dar cel mai important e altceva: in primii zece ani de independenta s-a produs separatia puterilor, a aparut justitia independenta si presa libera, erau respectate drepturile omului. Regimul comunist a uzurpat toate ramurile puterii, si-a subordonat audiovizualul public si a pus economia tarii in serviciul clanurilor comuniste si personal al lui Voronin. Frazeologia proeuropeana utilizata de liderii comunisti nu poate ascunde caracterul totalitar al statului construit de Voronin si pentru Voronin. Categoric, deputatii primului Parlament n-au votat pentru un asemenea stat. De aceea, astazi, noi suntem pe baricade, de aceea am sprijinit in alegeri partidele liberal-democrate.

– La 27 august 1991, Declaratia de Independenta a fost semnata de 280 de deputati, iar sute de mii de cetateni au salutat, in Piata Marii Adunari Nationale, acest eveniment istoric. In 2009, nu doar au fost incalcate principiile si valorile acestui document de importanta epocala – insasi Declaratia a ars, la 7 aprilie…
– Am vorbit frecvent la aceasta tema. Dupa ce Voronin a numit „fascist” drapelul R. Moldova, iata ca am ramas si fara originalul Declaratiei de Independenta. In toata lumea, asemenea relicve istorice se pastreaza in conditii speciale si exista responsabili care au grija de integritatea lor. Am cerut Procuraturii Generale sa investigheze acest caz iesit din comun. Faptul ca pana astazi nu este intentat un dosar penal denota atitudinea indiferenta a comunistilor, pe care avem tot temeiul sa-i suspectam de rea-vointa. Mai mult, ideologul PCRM, Mark Tkaciuk, a declarat in zeflemea ca Declaratia de Independenta a R. Moldova a fost un document provizoriu si ca ea se afla la Bucuresti. Intr-un stat normal un asemenea individ, dupa astfel de declaratii, ar fi fost imediat deferit justitiei. Caci nu ai dreptul sa-ti bati joc de popor si lucrurile sfinte pentru el! Sper ca schimbarea care se produce acum ne va ajuta sa facem dreptate, si ca impostorii vor raspunde in fata legii.

– Astazi, 27 august 2009, Asociatia „Parlamentul-90” organizeaza un miting consacrat Zilei Independentei, dar si celor 20 de ani de la adoptarea legislatiei lingvistice. Cine va participa la aceasta actiune si cum se va desfasura ea?
– Initial a existat ideea reeditarii Marii Adunari Nationale, dar alegerile anticipate si faptul ca nu a fost, inca, instalata noua guvernare democratica au schimbat situatia. Azi, la ora 10.00, ne vom intruni cu totii la monumentul domnitorului Stefan cel Mare – deputatii primului Parlament, liderii partidelor democratice, oricine va dori. Pana acum aceste sarbatori nationale au fost profanate de comunisti, in capul mesei situandu-se cei care, de fapt, au luptat contra Independentei. Iar, la 31 august, Ziua Limbii Romane nici nu era onorata, liderii comunisti preferand sa fuga din oras in asteptarea sarbatorii dragi inimii lor, cea a vinului. Sunt convins ca noua guvernare democratica va restabili respectul pentru valorile nationale, va stopa segregarea nationala promovata de PCRM si va construi relatii interetnice de tip european.

– Sa intelegem ca, odata cu plecarea comunistilor de la putere, se modifica si obiectivele Asociatiei?
– Deloc. Vom promova in continuare principiile si valorile ce stau la baza Declaratiei de Independenta. Daca, pana astazi, luptam cu comunistii care incalcau aceste prevederi, de acum incolo vom ajuta guvernarea democratica sa realizeze reformele – avem multi membri cu o experienta bogata si care pot fi de mare folos. Vom depune toate eforturile ca experienta tragica a anilor 2001-2009 sa nu se mai repete in R. Moldova. In acest sens venim si cu o propunere concreta: in edificiul istoric de pe strada 31 August 1989, unde multi ani s-a aflat Muzeul istoriei Partidului Comunist, sa fie inaugurat Muzeul crimelor comunismului, care sa cuprinda atat perioada ocupatiei sovietice (cand au avut loc foametea organizata, deportarile si nimicirea cetatenilor nevinovati, cand au fost inchise biserici si distruse valorile nationale), cat si crimele comunismului modern, ale regimului Voronin. Asemenea muzee exista in Europa si ele au un impact foarte mare asupra cetatenilor, indeosebi asupra tinerei generatii. Tinerii trebuie sa cunoasca adevarul despre comunism, doar asta ar putea garanta ca asemenea tragedii nu se vor repeta.

– Nu aveti tentatia sa transformati Asociatia „Parlamentul-90” in partid politic?
– Chiar daca au existat asemenea propuneri, raspunsul e categoric: nu. Astazi sunt suficiente partide politice in care fiecare dintre noi s-ar putea realiza. Alegerile ne-au demonstrat ca formatiunile incropite peste noapte, ambitioase si galagioase, nu au sorti de izbanda. In plus, pentru o constructie politica serioasa e nevoie si de bani. Ma amuza intentiile unor politicieni expirati de a crea noi partide. Clivajul partidelor politice, de facto, s-a produs. Personal, cred ca pe dreapta vor domina partidele liberal-democratice. Iar PCRM va deveni un partid marginal care, cu anii, va disparea definitiv de pe scena politica. Mai sunt posibile transformari, fuzionari, dar in mare aceasta este configuratia politica pentru viitorul previzibil.

– Ce sanse ii dati Aliantei pentru Integrare Europeana? Va rezista?
– Sunt convins. Inainte de toate, pentru ca ei nu vor mai repeta greselile tineretii noastre. Apoi, avem o noua generatie de politicieni, foarte bine pregatiti si capabili sa gestioneze puterea. Nu in cele din urma, suntem in Europa, unde cuvintele de ordine sunt stat de drept, respectarea drepturilor omului, economie de piata. Sa predam secera si ciocanul la muzeu si sa pasim increzatori spre civilizatia europeana!

– Va multumim pentru interviu.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *