Actualitate

La 5 aprilie au votat si mortii

Cand s-a dus Lidia Afanasev, din sectorul Ciocana, sa voteze a constatat ca la ea in apartament mai erau inregistrate doua persoane pe care nu le cunoaste, care deja votasera. Functionarii electorali au lamurit-o ca acestia au votat in baza declaratiei de sedere, pe care o depusesera la pretura sectorului. Noii locatari erau Svetlana Cantea si Chiriac Mocanu din Enichioi, r-l Cantemir. Observatorii din partea partidelor au semnalat astfel de cazuri in aproape toate sectiile din Chisinau.

Au fost si cazuri cand mai multe persoane au votat de mai multe ori, cu mai multe fise de insotire. La sectia de votare amplasata in Scoala generala nr. 35, str. Maria Dragan, Anatolie Nanu a prezentat doua fise de insotire ale aceluiasi buletin. Pe una din fise era trecuta adresa str. Maria Dragan 22/1, pe cealalta str. Maria Dragan 2/1. El a refuzat sa prezinte ambele fise observatorilor si a votat in acea sectie pentru una din adrese.

Intr-o alta sectie de votare din sectorul Ciocana din capitala, reprezentantii PCRM au adus noua cereri scrise la calculator de solicitare a urnei mobile. Unul din functionarii electorali a sunat la domiciliul persoanelor care ar fi scris aceste cereri, dar li s-a spus ca ei nu au depus astfel de cereri. Mai mult, doi din acesti cetateni deja votasera in acea sectie. Chiar daca membrii comisiei au decis ca nu vor trimite urna mobila la adresele celor noua persoane imobilizate, la 19.15 un demnitar comunist s-a prezentat la sectie si a ordonat sefului biroului sa o trimita.

Veaceslav Ous se afla de patru ani in Japonia la studii. El a aflat de la mama sa ca el si tatal sau decedat au participat la recentele alegeri din 5 aprilie. Mama lui a fost foarte uimita cand a vazut ca pe lista de votare, in locul feciorului, cineva semnase. „Nu trebuie sa mai spun cu cine votasem”, mentioneaza Veaceslav. Mai mult, in acelasi document, un alt votant „inregistrat” era Nikon Ous, tatal lui, care decedase cu o luna in urma. „Cand mama mea a protestat, explicandu-le ca e mort si nu poate vota, cei de la sectia de votare au bruscat-o. In legatura cu semnatura mea, i-au spus ca e o greseala, probabil a semnat cineva unde nu trebuia. A taiat cu mana ei numele tatalui meu de pe lista, ceea ce i-a indignat. Mai mult, i-au spus sa-si vada de treaba ei, ca nu stie ea cum se desfasoara procesul electoral”, povesteste Ous. Anterior, presa de la Chisinau a scris ca Ministerul Dezvoltarii Informationale poseda o baza de date cu persoanele plecate peste hotare care ar putea fi folosita la alegeri.
CEC a anuntat ca, pana duminica, reprezentantii partidelor de opozitie care au contestat alegerile pot verifica toate listele electorale.

P.S. Circula deja mai multe bancuri despre modul cum au votat moldovenii. Iata doua dintre ele 1. De ce s-a oprit Voronin inainte de vot la Cimitirul „Doina” din Chisinau? Pentru ca avea o intalnire cu alegatorii. 2. Trei femei mergeau la vot – doua moarte, una vie. Cate voturi or’ sa fie?

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *