Timpul.md

Actualitate 25 Iulie 2015 | 11:28

La Coșnița a fost lansat un nou sistem de irigare reconstruit cu suportul Guvernului SUA

Un nou sistem de irigare renovat cu fonduri americane a fost dat recent în exploatare în satul Coșnița, raionul Dubăsari. 

Sistemul de irigare Coșnița are o suprafață de circa 2400 hectare de teren agricol, aflate în proprietatea a circa 2300 de agricultori. Sistemul dat a fost construit în perioada anilor 70. Până la reconstrucție, acest sistem funcționa parțial, iar echipamentul era uzat și costisitor. Pentru reabilitarea sistemului Guvernul SUA a investit peste 13, 8 milioane USD. După renovare, sistemul de irigare Coșnița este mai eficient și flexibil în exploatare, dotat cu echipament modern. Lucrările de reconstrucție au inclus construcția unor stații noi de pompare și reparația celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante cu costuri reduse în exploatare, instalarea a peste 85 de km de țevi din oțel și polipropilenă cu o durată de viață de peste 60 de ani, montarea sistemelor de aspirație a apei cu protecția populației piscicole a rîului Nistru etc.

Noul sistem de irigare va permite agricultorilor să cultive produse agricole de valoare înaltă. Renovarea sistemului de irigare Coșnița a generat investiții private în sectorul agricol din regiune. Astfel, în perioada anilor 2012-2015, au fost procurate peste 60 de unități de echipament de irigare, au fost triplate suprafețele plantate cu livezi, a fost extinsă irigarea pe noi suprafețele plantate cu legume.

FPM Moldova a transmis AUAI Coșnița 43 de apometre mobile în valoare de peste 15 mii USD. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor putea plăti doar apa efectiv consumată, realizînd economii și excluzînd achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.

Vice-ambasadorul SUA în RM Martha Campbell a adresat un mesaj de încurajare către reprezentanții autorităților publice centrale și locale și fermieri prezenți la lansare: „Trebui să munciți pentru a asigura durabilitatea sistemului de irigare, să atrageți investiții pentru a deveni prosperi. Statele Unite ale Americii cred în viitorul prosper al Moldovei și sistemul de irigare lansat astăzi este nu doar un simbol al viitorului, ci și o posibilitate reală a acestuia".

Directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a menționat că sistemul Coșnița este unul din cele mai mari sisteme de irigare din țară, reabilitarea căruia înseamnă un pas important pentru circa 2300 de agricultori dintr-o zonă în care tradițional au produs fructe, legume și porumb zaharat de o calitate înaltă.

Programul Compact prevede renovarea a 10 sisteme de irigare (6 sisteme de irigare pe râul Nistru: Criuleni, Lopatna, Jora de Jos, Puhăceni, Roşcani şi Coşniţa și 4 sisteme de irigare pe Prut: Blindești, Grozești, Leova și Chircani-Zîrnești). Pentru reconstrucția celor 10 sisteme Guvernul SUA a alocat circa 80 de milioane USD. Pînă în prezent au fost date în exploatare sistemele de irigare Criuleni, Lopatna și Coșnița. Sunt la etapa de finalizare lucrările de reconstrucție a celorlalte 7 sisteme de irigare.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, care are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA acordați, grație susținerii generoase a poporului american, pentru reabilitarea infrastructurii drumurilor și tranziția la agricultura performantă în Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus