Externe

La Iaşi se va discuta şi despre deschiderea unui oficiu al AŞM la Bruxelles

Potrivit lui, la Iaşi urmează să se discute şi despre crearea unei reprezentanţe a AŞM la Bruxelles, precum şi probleme ce ţin de utilizarea apei şi a bazinului râului Prut.

„Noi am venit cu propunerea să consolidăm eforturile cercetătorilor din România şi din R. Moldova pentru participarea mai activă la valorificarea fondurilor europene de cercetare. Pentru aceasta, vrem să deschidem o reprezentanţă a Academiei de Ştiinţe a Moldovei în sediul reprezentanţei României, în cadrul Programului Cadru 7. Astfel, vom putea face schimb de informaţii în domeniul cercetărilor ştiinţifice şi vom organiza traininguri. De asemenea, vom forma echipe comune de participare la concursurile europene. Noi abia în acest an ne-am asociat spaţiului ştiinţific european, dar românii sunt membri cu drepturi depline”, a spus acad. Gheorghe Duca.

Preşedintele AŞM a precizat că cea de-a doua propunere importantă a fost emisă în cadrul şedinţei Comisiei pentru problemele acvatice.

„Împreună cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr şi ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, am discutat despre problema viiturilor. Am propus atunci să includem în programul comun moldo-român de cercetare realizarea proiectelor transfrontaliere legate de problemele apelor: viiturile, poluarea apei râului şi folosirea bazinului Prutului pentru agricultură”, a afirmat Gheorghe Duca. „În afară de aceasta putem crea un centru unic de monitorizare a situaţiei acvatice pe râul Prut”, a adăugat preşedintele AŞM, menţionând şi problema podurilor peste Nistru, care „nu ţine de competenţa Academiei, dar intră în contextul utilizării raţionale a resurselor acvatice”.

Astăzi, acad. Gheorghe Duca îşi sărbătoreşte jubileul de 60 de ani

Într-o felicitare, pe care i-o adresează preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Domnia Sa este apreciat ca „personalitate remarcabilă şi reputat savant”. „Academia de Ştiinţe a Moldovei, în frunte cu preşedintele Gheorghe Duca, se implică activ în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, stabilind, în cadrul unor proiecte internaţionale, relaţii de parteneriat strategic cu zeci de academii şi comunităţi ştiinţifice din lume. Stabileşte relaţii de colaborare cu Academia Naţională de Ştiinţe a Ucrainei. Implementează proiecte axate pe mai multe direcţii strategice cu comunităţile ştiinţifice din România, proiecte care contribuie la modernizarea ambelor ţări. Înfiinţează Asociaţia de Cercetare şi Dezvoltare din Moldova, care a amplificat colaborarea ştiinţifică cu instituţii similare din Statele Unite ale Americii”, se menţionează în mesajul de felicitare al lui Marian Lupu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *