Actualitate

La ordinea zilei: partidele promit combaterea coruptiei

Pe langa majorari de salarii si pensii, o mare parte din partide promit ca vor lupta cu fenomenul coruptiei mai inversunat decat s-a facut pana acum. I-am intrebat pe liderii politici ce cred despre coruptie si care sunt primii pasi pe care ii vor intreprinde, daca vor ajunge la guvernare, pentru a scoate Moldova din topul tarilor sarace si corupte. Totodata, i-am solicitat si opinia lui Mircea Esanu, secretarul Aliantei Anticoruptie, despre tematica coruptiei in programele electorale.

 

Serafim Urecheanu, presedintele AMN

Pe durata intregii guvernari comuniste, AMN a scos la iveala o serie intreaga de actiuni ale Puterii, care demonstrau interese corupte la cel mai inalt nivel. S-a ajuns chiar si la legi facute anume pentru asemenea interese. Am mentionat constant acest aspect, pe care il consideram extrem de grav, deoarece arata concresterea intereselor particulare si de grup, adica mafia puterii comuniste. Noi ne angajam ca, dupa 5 aprilie, cand vom veni la guvernare, sa ne preocupam, in primul rand, de „coruptia de varf”, urmeaza contractele dubioase din sistemul achizitiilor publice, in care firmele protejate de comunisti au castigat milioanele din banii statului, apoi – mita data politistului sau profesorului. Dupa estimarile noastre, numai privatizarile din ultimul timp au cauzat statului pierderi de circa 1,3 mlrd. lei. Sunt si alte cazuri in care partenerii de coalitie rosu-oranj au acaparat bunuri publice in urma unor actiuni dubioase si la preturi derizorii, cum ar fi deetatizarea ziarelor guvernamentale sau instrainarea posturilor publice municipale „Euro TV Chisinau” si radio „Antena C”.
AMN are un set de solutii in acest sens, printre care – instaurarea transparentei achizitiilor publice. Imediat dupa instaurarea noului guvern, urmeaza sa fie anchetate toate schemele care au prejudiciat statul in timpul guvernarii comuniste, astfel ca oamenii sa afle adevarata dimensiune a delapidarilor si crimelor economice ascunse azi de conducerea comunista. Se va face totul, pe cale legala, pentru a recupera la bugetul de stat resursele pierdute in urma acestor scheme, pentru a reda adevaratilor proprietari afacerile si bunurile luate ilegal, iar banii recuperati ii vom orienta la majorarea pensiilor si salariilor. O alta actiune tine de majorarea nivelului de salarizare din sectorul bugetar pentru a minimaliza tentatia de a lua mita.

Vlad Filat, presedintele PLDM

In opt ani de guvernare, puterea comunista a reusit sa-si supuna tot businessul – afacerile mari sunt controlate direct de catre conducerea de varf, iar businessul mic si mijlociu este la „discretia” functionarilor de stat si a organelor de forta. Guvernarea comunista a creat un mecanism puternic de corupere si santajare a oamenilor de afaceri, iar coruptia indirecta si cumatrismul au devenit principii ale functionarii statului RM. De aceea, nu trebuie sa ne mai mire ca ocupam unul din primele locuri in Europa dupa indicele de coruptie.
PLDM are un program complex de lupta impotriva coruptiei, care prevede, pe langa mecanisme juridice si de asigurare a transparentei, un set de masuri cu caracter economic. Programul nostru prevede modificarea cadrului legislativ si institutional actual, astfel incat lupta impotriva coruptiei sa devina eficienta. O prima actiune va fi lichidarea Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si Coruptiei (CCCEC), pentru a exclude mobilul politic de utilizare a acestui instrument. In locul CCCEC urmeaza sa fie creata Directia Nationala Anticoruptie, care va avea in sarcina doar prevenirea si combaterea coruptiei. De asemenea, vom sustine micsorarea poverii birocratice si descentralizarea in economie. O alta masura, care se cere, este cresterea responsabilitatii personale in cazul functionarilor publici prin introducerea contractelor de performanta.

Mihai Ghimpu, presedintele PL

Aparent, la noi nu exista coruptie. Nu exista dosare de mare coruptie… Au fost cazuri de ministri demisi, suspectati de coruptie, dar niciun dosar n-a fost dus pana la capat. Toate aceste cazuri au fost musamalizate si opinia publica n-a mai aflat nimic. In opt ani de guvernare comunista, coruptia a devenit un fenomen cu caracter generalizat, afectand intreaga societate. Cauzele principale sunt saracia si pierderea reperelor morale, ca efect al dictaturii comuniste. Dupa mine, cea mai grava este coruptia din justitie, structurile de forta si din administratia centrala de stat. Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca a devenit deja o traditie ca cetateanul simplu sa apeleze la CEDO, pentru ca in tara lui nu poate sa-si gaseasca dreptatea. Toate dosarele ajunse la Strasbourg impotriva RM au fost castigate de catre cetatenii sau firmele nedreptatite. Este nota reala data justitiei noastre, care se face la comanda politica si apara interesele celor care detin puterea. Situatia RM este de-a dreptul jenanta in ochii comunitatii europene si trebuie sa i se puna capat.

PL are in programul sau electoral un plan de combatere a coruptiei, care prevede, in primul rand, eficientizarea luptei impotriva coruptiei. Actiunile noastre vor incepe de la verificarea structurilor care acum combat coruptia. In acest sens, vrem sa reorganizam CCCEC, institutie care are atributii foarte mari, dar rezultate indoielnice. In al doilea rand, vom orienta aceasta activitate spre combaterea coruptiei la nivelul functionarilor de rang inalt si al demnitarilor de stat. O alta actiune imediata, in vederea prevenirii coruptiei, este modificarea legii privind declararea veniturilor si proprietatilor de catre demnitarii de rang inalt. Mai cred ca societatea asteapta de la noua guvernare o expertizare juridica a privatizarilor din ultima perioada a guvernarii comuniste.

Dumitru Diacov, presedintele PD

La noi, lupta cu coruptia este mai degraba un show televizat, decat expresia unor eforturi menite sa starpeasca acest flagel. In buletinele de stiri, vedem in flagrant delict luari de mita – cateva sute de lei – un amarat profesor, dar nu avem niciun exemplu de coruptie la nivel inalt. Sigur ca cetatenii si-au pierdut increderea in institutiile statului. Dar cea mai grava problema pentru R. Moldova o reprezinta coruptia politica. Cunoastem cu totii ca, in timpul guvernarii comuniste, au existat forme de presiuni si santaj asupra functionarilor publici, pentru a-i determina sa adopte anumite decizii ilegale. PDM si-a exprimat in repetate randuri dezacordul fata de acest lucru. Un alt aspect tine de lipsa de independenta a justitiei. Cum sa vina un investitor aici, daca va trebui sa ajunga la CEDO ca sa-si apere proprietatea?
Pentru PD, combaterea coruptiei reprezinta o prioritate, fara de care este imposibila relansarea economiei nationale. Ne propunem sa reorganizam structurile de ordine in asa fel ca ele sa serveasca interesele oamenilor, nu a clanurilor mafiote. In justitie, toti judecatorii, procurorii si colaboratorii organelor de drept vor trece atestarea la coruptibilitate, pregatirea profesionala si deontologica. De asemenea, deosebit de importanta este colaborarea cu societatea civila in scopul luptei impotriva coruptiei si asigurarea transparentei procesului decizional.

Mircea Esanu, secretarul Aliantei Anticoruptie

In principiu, partidele au acoperite o mare parte din domeniile care trebuie ajustate. Totusi, exista foarte multe actiuni care nu se regasesc in programele electorale, lucru care, oarecum, ne preocupa, pentru ca, ulterior, n-o sa-i putem determina pe cei alesi sa-si respecte promisiunile electorale. Noi am avut cateva recomandari pentru partide, una dintre ele prevede transparenta finantelor publice, care ar trebui sa constituie o prioritate a platformelor politice. Ea se regaseste in programe, numai ca nu prea gasim elemente concrete, coagulate. Am mai propus partidelor sa introduca domenii-problema, precum sanatatea, educatia, politia, vama – lucruri aproape absente. De asemenea, destul de putin se mentioneaza despre reducerea elementului legal. Noi avem o inflatie legislativa. Eliminarea unor poveri legislative si reducerea poverii regulatorii ar putea preveni destul de eficient coruptia. In general, intr-un clasament al propunerilor electorale, responsabilitatea functionarilor se afla pe primul loc, finantele publice – pe 2, organele de control – pe 3, lucruri salutare. De exemplu, Alianta Anticoruptie a monitorizat CCCEC si a constatat ca aceasta institutie intruneste doua responsabilitati care nu ar trebui sa se afle la un loc – controlul si sanctiunea. In fine, am vrea sa vedem promisiunile din programele electorale un pic mai detaliate.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *