Internațional

La Sankt Petersburg începe Summitul Rusia-UE

Delegaţia UE va fi condusă de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Pe agenda reuniunii figurează cooperarea energetică, problemele zonei euro şi situaţia din Orientul Mijlociu, a menţionat reprezentantul Moscovei la UE, Vladimir Cijov.

Diplomatul a subliniat că ‘acest summit deschide un nou ciclu în contactele preşedintelui rus cu Uniunea Europeană’, fiind prima întâlnire de acest fel de la revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, pentru al treilea mandat de şef de stat, după alte două în perioada 2000-2008.

Agenda reuniunii este structurată pe trei domenii de bază. Primul vizează subiectele globale, cu accent pe criza economică, problemele Zonei euro, precum şi procesele integraţioniste în spaţiul euroasiatic. A doua categorie de subiecte se referă la relaţiile bilaterale Rusia-UE. În acest sens, părţile vor evalua stadiul actual al cooperării şi îi vor contura perspectivele dezvoltării ulterioare. Participanţii la summit vor discuta măsuri vizând materializarea parteneriatului pentru modernizare, vor evalua stadiul negocierilor pentru un nou acord de bază Rusia-UE şi vor continua dialogul privind eliminarea vizelor.

De asemenea, vor dezbate subiecte internaţionale şi regionale, situaţia din Orientul Mijlociu, problema nucleară iraniană, criza siriană.

Cijov a menţionat, în context, că UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei şi, totodată, o sursă importantă de investiţii străine şi o piaţă însemnată pentru investiţiile ruseşti. ‘Problema cea mai importantă în relaţia Rusiei cu UE este tendinţa Bruxellesului de a extinde o serie de reglementări dincolo de frontierele Uniunii.

Cel de-al treilea pachet energetic (care îi interzice uneia şi aceleiaşi companii să se ocupe şi de livrarea şi de transportul de gaz, aspect care nemulţumeşte compania rusă Gazprom – n.r.) le face viaţa grea partenerilor Uniunii Europene, inclusiv companiilor energetice ruseşti, dar el nu simplifică deloc viaţa consumatorilor intern, a spus Cijov.

În ceea ce priveşte eliminarea vizelor – un subiect arzător pentru Moscova -, el a estimat că un progres ar fi posibil către 2014, ‘până la Jocurile Olimpice de la Soci (sudul Rusiei)’. ‘Dacă vom reuşi să convenim până la această dată parametrii eliminării vizelor, consider că va fi un succes demn de o …medalie olimpică’, a concluzionat reprezentantul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

Summitul Rusia-UE are loc de două ori pe an – o dată pe teritoriul Federaţiei Ruse şi o dată în Uniunea Europeană. Reprezentanţii Moscovei şi cei ai Bruxellesului se reunesc pentru a discuta cele mai importante aspecte de pe agenda bilaterală, dar şi pentru un schimb de opinii vizând problemele internaţionale, conform Agerpres.

Întâlnirea începe duminică cu o cină informală, dedicată subiectelor ce ţin de economia globală şi cooperarea economică şi comercială între Rusia şi UE. A doua zi va avea loc o şedinţă plenară, la care se discută doar teme ce ţin de relaţiile bilaterale, iar la dejunul de lucru – problemele internaţionale. Summitul se va încheia luni cu o conferinţă de presă.

Uniunea Europeană este cel mai important partener economic al Federaţiei Ruse, cu care realizează 50% din volumul schimburilor comerciale externe. Potrivit portalului economic RBK, la sfârşitul anului 2011, volumul schimburilor comerciale a depăşit nivelul din 2008, anterior crizei, ajungând la 394 de miliarde de dolari. Pentru UE, Rusia este al doilea partener comercial, după SUA şi China.

via Puterea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *