Actualitate

La Soroca, Grigore Vieru l-a inlocuit pe B. P. Hasdeu

La un an de la trecerea in nefiinta a poetului Grigore Vieru, una din strazile centrale ale orasului Soroca a fost redenumita in memoria lui. E adevarat ca, aici, Grigore Vieru l-a inlocuit pe un alt scriitor, clasicul Bogdan Petriceicu Hasdeu.

La sfarsitul anului trecut, consiliul orasenesc a decis ca Parcul Libertatii din centrul orasului Soroca sa poarte numele lui Grigore Vieru. De asemenea, la propunerea unui grup de consilieri locali, s-a acceptat si schimbarea denumirii strazii B. P. Hasdeu in strada Grigore Vieru. „Au fost mai multe propuneri, dar s-a hotarat ca anume aceasta strada, care e adiacenta parcului central, sa fie redenumita. S-a tinut cont inclusiv de problemele economice, care ar fi putut sa apara – sunt multe companii, banci ce ar fi trebuit sa-si schimbe actele, stampilele etc.”, a declarat pentru TIMPUL Larisa Despa, secretarul consiliului orasenesc.

Evenimentul a fost salutat de localnici, care cred ca poetul este un simbol, al carui nume nu trebuie uitat. Ana Bejan, presedinta Comitetului organizatoric „In memoria lui Grigore Vieru”, ne-a spus ca „s-a decis acest lucru, pentru ca Grigore Vieru, fiind unul din putinele repere spirituale, sa traiasca aici, la Soroca”. „Sa nu credeti ca am avut intentia de a „sacrifica” numele lui B. P. Hasdeu. Dimpotriva, acum numele acestei mari personalitati istorice si literare il poarta alta strada, care pana in prezent se numea Artiom…”, a precizat doamna Bejan.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *